Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Valami készül: nukleáris teszteket hajt végre az Egyesült Államok

Hirdetés

Az elmúlt években Oroszország, az Egyesült Államok és Kína új létesítményeket hozott létre és új alagutakat épített nukleáris kísérleti telephelyeiken – derül ki a CNN által megszerzett műholdfelvételekből. Ezek közül Kína Hszincsiangban, Oroszország egy északi-sarkvidéki szigetcsoporton, míg az Egyesült Államok Nevadában végzi a fejlesztéseket, – írja a Magyar Nemzet.

Az Egyesült Államok Nemzeti Nukleáris Biztonsági Hivatala (NNSA) bejelentette, hogy Nevadában szubkritikus nukleáris teszteket tervez, amelyek során nem indul be láncreakció, így ezek nem sértik az 1990-es években Moszkvával megkötött egyezményt. Az USA 1945 és 1992 között 1054 nukleáris robbantást hajtott végre, azóta azonban csak ilyen szubkritikus teszteket végez.

Hirdetés

Október elején Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes figyelmeztetett, hogy ha az Egyesült Államok újraindítja a teljes nukleáris kísérleteket, Oroszország hasonló lépésekkel reagálna. Rjabkov azt is megjegyezte, hogy Oroszország 2023 novemberében visszavonta az átfogó atomcsendszerződés ratifikálását, mivel Moszkva türelme elfogyott.

 

MNO nyomán

Hirdetés
Hirdetés