Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Videó: brutális felvételeken az ukrán katonai mozgósítás

Hirdetés

Az ukrajnai mozgósítás megerősítéséről szóló törvény május 18-án lépett hatályba.

Egy újabb videó jelent meg az ukrajnai kényszerű mozgósításról, ezúttal az Odesszai régióban található Beljajevka városából – írja a RIA Novosztyi.

„A Beljajevkában készült felvételen az élelmiszerszállító furgon sofőrjét kényszerrel fogták el” – olvasható a Telegramon közzétett üzenetben.

Hirdetés

A videón három férfi látható, amint kinyitják a vezető ajtaját, és egyszerre ütik meg a sofőrt, majd erőszakkal kirángatják a járműből. Az incidens kimenetele nem ismert.

Az interneten széles körben terjednek az ilyen erőszakos mozgósításokról készült felvételek, amelyeken ukrán katonai bizottságok képviselői gyakran láthatók, amint bántalmazzák és erőszakkal viszik el a mozgósítási korú férfiakat, ismeretlen helyre szállítva őket kisbuszokkal.

Hirdetés

A mozgósítás megerősítését célzó ukrán törvény május 18-tól van érvényben. Ez előírja, hogy minden hadköteles személynek a törvény hatályba lépésétől számított 60 napon belül frissítenie kell adatait a katonai nyilvántartásban. Ehhez személyesen kell megjelenniük a katonai sorozóhivatalban, vagy online regisztrálniuk a „sorkötelesek elektronikus kabinetjében”. A behívókat kézbesítettnek tekintik akkor is, ha azokat a sorkötelesek személyesen nem kapták meg; a kézbesítés időpontja az a nap, amikor az értesítést megpróbálták átadni. A törvény előírja, hogy a hadköteles személyeknek mindig maguknál kell tartaniuk katonai igazolványukat, és azt bármikor fel kell mutatniuk a hatóságok kérésére. Azok, akik kibújnak a szolgálat alól, elveszíthetik vezetői engedélyüket. A leszerelés feltételeit azonban a törvény nem határozza meg, ami több képviselő elégedetlenségét váltotta ki.

Forrás: Magyar Hírlap

Hirdetés
Hirdetés