Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Videó: ukrán kormánytisztviselők fetrengenek a több millió dollárral teli ágyon

Hirdetés

Az ukrán Állami Nyomozó Iroda (SZBI) közzétett egy videót, amelyen egy nyugdíjalap tisztviselője egy dollárbankjegyekkel teli ágyon fekszik, miután őt és édesanyját – aki szintén magas rangú kormányzati alkalmazott – letartóztatták közel 6 millió dollárnyi, nyilvánvalóan vesztegetésből származó készpénzzel.

Pénteki közleményében az SZBI közölte, hogy ügynökei rajtaütöttek a Hmelnickij Regionális Orvosi és Szociális Szakértői Központ vezetőjének irodáján, egy olyan vizsgálat részeként, amely a férfiaknak a katonai behívás elkerülését lehetővé tevő hamis rokkantsági bizonyítványok hamisításával kapcsolatos.

Az ügynökök 100 ezer dollárnyi amerikai dollárt találtak az irodában, valamint a fiktív fogyatékossággal élő férfiak listáit. A tisztviselő és fia ingatlanjainak további átvizsgálása során több mint 5,2 millió dollárnyi amerikai dollárt, 300 000 eurót és több mint 5 millió ukrán hrivnyát találtak.

Hirdetés

Az Antikor, egy ukrán korrupcióellenes civil szervezet az egészségügyi tisztviselőt Tatjana Krupaként nevezte meg, aki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Nép Szolgája pártjának tagja. Fiát Olekszandrként azonosították, aki az ukrán állami nyugdíjbiztosító hmelnickiji kirendeltségét vezeti.

„A bűnüldöző szervek munkatársai [Krupa] lakásának szinte minden zugában – szekrényekben, fiókokban, fülkékben – pénzt találtak” – közölte az SZBI, hozzátéve, hogy »a tisztviselők illegális tevékenységét és a különböző üzleti projekteken keresztül történő pénzmosást igazoló dokumentumokat is lefoglalták«.

Az SZBI által közzétett videón Krupa fia látható egy ágyon fekve, mellette több százezer dollárnak, eurónak és hrivnyának tűnő összeggel. Nem világos, hogy a pénzt az ágyon szétszórva találták-e, vagy az SZBI ügynökei a drámai hatás kedvéért rendezték meg a jelenetet.

Hirdetés

A razzia során Krupa „megpróbált megszabadulni a pénz egy részétől úgy, hogy két félmillió dollárt tartalmazó táskát kidobott az ablakon” – állítja az ügynökség.

Az SZBI szerint Krupa és családja 30 ingatlannal rendelkezik Hmelnickijben, Lvivben és Kijevben, valamint ingatlanokkal Ausztriában, Spanyolországban és Törökországban.

Hirdetés

A Krupa családnak kilenc luxusautó és egy szálloda- és étteremkomplexum is a tulajdonában van, és csaknem 2,3 millió dollárt „halmoztak fel” külföldi bankszámlákon. Ezek közül a vagyonok közül egyiket sem említették a vagyonnyilatkozatokban, amelyeket az ukrán kormány alkalmazottainak ki kell tölteniük.

Ellenük csalás, pénzmosás, összeesküvés, hamis nyilatkozattétel és illegális meggazdagodás miatt emelhető vád – közölte az SZBI, hozzátéve, hogy akár 12 év börtönbüntetésre is számíthatnak.

Ukrajnát régóta a világ egyik legkorruptabb országának tartják. A Transparency International Korrupció Érzékelési Indexe szerint 2022-ben az ország a 180-ból a 116. helyen állt.

Hirdetés

A sikkasztás és a vesztegetés katasztrofális következményekkel járt az ország Oroszország elleni katonai hadjáratára nézve. Májusban Martina Bohuszlavec ukrán korrupcióellenes aktivista feltárta, hogy a Harkovi területen a katonák és civilek több tízmillió dollárt loptak el, amelyet védelmi erődítmények építésére szántak, így az orosz hadsereg szinte ellenállás nélkül léphetett be a régióba.

Egy hónappal később egy hasonló országos szintű rendszert lepleztek le, Mihajlo Bondar ukrán törvényhozó azt állította, hogy az ellopott összeg közel 500 millió dollárt tett ki.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés

Hirdetés