Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Zelenszkij engedélyezte, hogy külföldi zsoldosok tisztként szolgáljanak az ukrán hadseregben

Hirdetés

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy külföldi zsoldosok tiszti rangban szolgáljanak az ukrán hadseregben – közölte az Orosz Hírek. A Verhovna Rada, Ukrajna parlamentje október 10-én fogadta el ezt a jogszabályt, melyet pénteken Zelenszkij is megerősített aláírásával – olvasható az ukrán kormány hivatalos oldalán.

A törvény értelmében a szerződéses külföldi katonák mostantól közlegényeken és őrmestereken túl vezetői pozíciókat is betölthetnek az ukrán hadseregben, függetlenül állampolgárságuktól. A jogszabály szeptemberi tárgyalásán Ihor Csernev, a parlament nemzetbiztonsági és védelmi bizottságának helyettes vezetője kiemelte, hogy a változás célja a tiszti állományhiány enyhítése. Csernev szerint számos külföldi volt tiszt is érdeklődik az ukrán csatlakozás iránt.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova, a törvényt bírálóan kommentálta a Telegramon, azt állítva, hogy Zelenszkij ezzel a lépéssel „lehetővé teszi a külföldi parancsnokok számára, hogy az ukrán katonákat veszélyes támadásokba küldjék”.

Hirdetés

Az orosz védelmi minisztérium márciusban arról számolt be, hogy 2022 februárja óta legalább 13 387 külföldi harcos érkezett Ukrajnába, köztük többek között Lengyelországból, Grúziából, az Egyesült Államokból, Kanadából és az Egyesült Királyságból. Eddig közülük állítólag 5962-en estek el az orosz csapatokkal vívott összecsapásokban.

Az ukrán kormány a tavaszi élőerőhiány és veszteségek nyomán szigorított a mozgósítási szabályokon, a sorozási korhatárt 27-ről 25 évre csökkentve és az újoncokat adategyeztetésre kötelezve, ami gyakran azonnali katonai szolgálatot jelent. Az elmúlt hónapokban a közösségi médiában videók jelentek meg, amelyeken sorozótisztek toborzó munkatársakat igyekeznek „elkapni” nyilvános helyeken, edzőtermekben és bevásárlóközpontokban.

Hirdetés
Hirdetés