Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

Hadházy megbukott! Úgy tűnik Facebook megosztói jórészt egyszerű kamuprofilok

Hirdetés

Megvizsgáltuk Hadházy Ákos bejegyzéseinek megosztóit, és arra jutottunk, hogy azok egy jelentős része kamuprofil.

A Telex hónapok óta rangsorolja és elemzi a politikusok „lájkbajnokságát”, azaz hogy a politikusok Facebook-bejegyzéseikkel mennyi interakciót (a lájkok, kommentek és megosztások összértéke) váltottak ki az adott héten. A verseny megosztásokra vonatkozó részhalmazát pedig rendre Hadházy Ákos szokta megnyerni – a Telex magyarázata szerint azért, mert „megbízhatóan tapint rá a zsigeri érzelmeket megmozgató témákra”.

Cikkünkben annak járunk utána, hogy Hadházy tényleg jó érzékkel találja-e meg az uralkodó témákat, vagy valami egészen más ok húzódik meg az elsősége mögött.

Hirdetés

Hadházy megosztói egyszerű kamuprofilok?

A Facebook virtuális világa sok ponton mutat azonosságot a hagyományos emberi kapcsolatainkkal. Azaz ha a valóságban hallunk egy érdekes témát, azt jó eséllyel meséljük el munkatársainknak ebéd közben, vagy osztjuk meg szomszédunkkal a lépcsőházban. A Facebook ’megosztás’ funkciója is ezt a logikát követi, hiszen azt a történetet, amit elmondanánk a valódi életben, azt a Facebook-falunkra is nagy valószínűséggel kitesszük.

Ráadásul a Facebook algoritmusa úgy működik, hogy megerősít minket a „hitünkben”. Így ha jobboldaliként konzervatív politikusok bejegyzéseit lájkoljuk, az ő posztjaikra kattintunk rá, akkor az algoritmus onnantól koncentráltan jobboldali tartalmakat mutat meg nekünk. És természetesen ugyanez az elv érvényesül a kormánykritikus felhasználóknál is. Ezáltal a Facebook gyakorlatilag bezár a saját jobboldali vagy baloldali visszhangkamránkba, ahol szinte csak a miénkkel megegyező véleményekkel találkozhatunk.

Hirdetés

A rövid bevezető után pedig nézzük meg egy konkrét példán keresztül, hogy igaz-e a Telex állítása, amely szerint Hadházy kifinomult témaérzékenységének köszönhető a magas megosztásszám. Hadházy Ákos 2021. november 18-án arról posztolt, hogy Mátészalkán találkozott a „geotermikus erőművek királyával”. A bejegyzésből azonban nem derül ki, hogy ki ez a „király”, miről beszéltek, vagy hogy a találkozó ténye mégis miért lehet fontos vagy érdekes a közvélemény számára. Ennek ellenére kapott 1600 megosztást.

Az 1600 megosztás tehát gyanúsan soknak tűnik, mivel a bejegyzés tényleg semmiféle érdemi információt nem tartalmaz. Ezért alaposabban megnéztük a poszt megosztóit. Első pillantásra az tűnhet fel, hogy a megosztók szintjén már egyetlen interakciót sem vált ki Hadházy posztja. A továbbosztott bejegyzést alig lájkolják, és szinte senki sem kommentel. Ami éppen a Facebook visszhangkamrája miatt érdekes. Hiszen ha azt feltételezzük, hogy Hadházy kormánykritikus követői osztják meg a tartalmat, akkor a megosztók szintén ellenzéki ismerőseihez a Facebook algoritmusa nagy valószínűséggel eljuttatja a tartalmat. És így a Hadházy oldaláról megosztott posztra is érkezniük kellene az interakcióknak. Ehelyett viszont azt látjuk, hogy az 1600 megosztás már semmiféle interakciót nem vált ki. Azaz olyan, mintha el sem jutna senkihez.

Article alt!

Akkor kik is ezek a rejtélyes megosztók?

Hirdetés

Ha a megosztók profiljait megvizsgáljuk, akkor érdekes mintázatra bukkanhatunk. Magas számban vannak ugyanis köztük azok a profilkép nélküli felhasználók (https://www.facebook.com/profile.php?id=100004632435034https://www.facebook.com/kissne.s.maria),akik bizonyos idősávokban gyakorlatilag percenként osztanak meg valamilyen tartalmat. Majd jön néhány óra szünet, amikor egyetlen újabb tartalom sem kerül ki, ezt követően azonban újra felpörög a megosztás, és ismét percenként kerülnek ki a továbbosztott bejegyzések.

Ezek a hamisnak tűnő profilok további két csoportra oszthatók. Az első halmazban azok találhatók, melyek csak ellenzéki-politikai tartalmakat osztanak tovább (https://www.facebook.com/alex.barna.180, https://www.facebook.com/andras.farkas.716).A másik halmazban viszont nemcsak a megosztás idősávjai ciklikusak, hanem a témák is változnak. Itt jellemzően a kiscicás, gyönyörű tájas képek közé vegyülnek a keményvonalas balliberális bejegyzések (https://www.facebook.com/janos.poth, https://www.facebook.com/NOJOZSI).

Külön kedvencünk egy bizonyos Anke Lippski nevű felhasználó, aki főleg német nyelvű kutyás tartalmakat oszt meg. Valamint azt, hogy Hadházy Ákos éppen mit csinált Mátészalkán vagy a Rétközben. Ami biztosan komoly izgalmakat vált ki a német nyelvterületen élőkből.

Hirdetés

Márki-Zay is ugyanígy bukott le

A Bennfentes.net szúrta ki, hogy Márki-Zay Péter előválasztási győzelmi videója alatt csak úgy röpködtek az iráni, japán és venezuelai (ál)profilokról érkező lájkok. Ezzel a trükkel – így a Bennfentes – akkor szoktak élni a marketingesek, ha egy oldal interakciószámát feszes tempóban akarják felduzzasztani.

Hadházy Ákos esetében ez a magyarázat biztosan nem helytálló, hiszen tükörsimán megnyerte a zuglói előválasztást. Viszont a Fideszt, az LMP-t és a Mindenki Magyarországa Mozgalmat is megjárt politikusról közismert az összeférhetetlen természete. Így az összefogásban úgy vívhatja ki legkönnyebben a helyét, ha az látható, hogy az embereket bizony nagyon érdekli a korrupcióellenesnek hívott – valójában inkább az átkos feljelentős házmestertempójára emlékeztető – tevékenysége. Márpedig a látszat fenntartásához nélkülözhetetlen a rengeteg megosztás.

Hirdetés

Forrás: Drót.info

Hirdetés