Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Húzgálják a medve bajszát: A román miniszter visszaszólt Putyinnak

Hirdetés

A deveselui rakétapajzs kizárólag védekezési célokat szolgál – szögezte le szerdán Bogdan Aurescu román külügyminiszter, amikor a CNN Vlagyimir Putyin orosz államfő egy nappal korábbi kijelentéséről faggatta.

Putyin ugyanis az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: Romániába és Lengyelországba telepített amerikai rakétaütegek fenyegetik Oroszországot. Az orosz államfő szerint a NATO becsapta Oroszországot, hiszen már korábban kapott ígéretet arra, hogy nem terjeszkedik tovább keletre. Másfelől miközben Moszkva az ellenkezőjét kérte, az Egyesült Államok felmondta a rakétaelhárítással kapcsolatos szerződést, és „hamarosan ott lesznek Romániában és Lengyelországban is”, ráadásul ezek csapásmérő eszközök is lehetnek, nem csupán elhárítók. Putyin érvei szerint a két kelet-európai országba telepített amerikai függőleges rakétaindító rendszerek képesek több ezek kilométeres hatótávolságú, támadó jellegű Tomahawk robotrepülőgépek kilövésére is.

„Ez ne jelentene fenyegetést számunkra?” – tette fel a költői kérdést az orosz elnök a sajtótájékoztatón. A román diplomácia vezetője azonban szerdai nyilatkozatában ismételten leszögezte, hogy a rakétapajzs kizárólag védelmi célokat szolgál. Újfent beszélt ugyanakkor arról is, hogy Románia lehetővé teszi az oroszok számára a támaszpont felkeresését. „Abszurd azt mondani, hogy egy kizárólag defenzív rendszer, amely nem Oroszország ellen irányul, hanem az euroatlanti térségen kívülről érkező esetleges támadások ellen, fenyegetést jelentene Oroszországra nézve. Készek vagyunk megengedni Oroszország számára, hogy ellenőrizze, vannak-e offenzív rakéták Romániában” – nyilatkozta Aurescu a CNN-nek.

Hirdetés

Arra a kérdésre, hogy létezik-e rugalmasság azon orosz kérés kapcsán, hogy a diplomáciai vagy katonai válsághelyzet elkerülése érdekében vonják ki a NATO-csapatokat Romániából és Bulgáriából, a román külügyminiszter így válaszolt: Határozottan nincs! Románia magasfokon támogatja az euroatlanti értékeket. Éppen ezért mi voltunk azok, akik kértük a NATO-jelenlét megerősítését Romániában.

Bogdan Aurescu az interjúban beszélt ugyanakkor arról is, hogy csütörtökön Bukarestben találkoznak a NATO keleti szárnyának külügyminiszterei, a találkozón pedig ott lesz a párizsi és a kijevi diplomácia vezetője is.

Forrás: kronika.ro

Hirdetés
Hirdetés