Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthonTudomány

Magyar kutatók szerint tényleg laborból szivároghatott ki a koronavírus

Hirdetés

Az Eötvös Lóránd Egyetem és az Állatorvostudományi Egyetem a brit sajtó szerint egy hatalmas felfedezést tett a koronavírussal kapcsolatban. Kutatásuk arra lehet bizonyíték, hogy előbb kísérleteztek a vírussal, mint a járvány elszabadult volna Vuhanban.

A DailyMail azt írja, hogy a két magyar egyetem kutatói olyan nyomokra bukkantak, melyek alátámaszthatják azt az elméletet, miszerint a koronavírus egy laboratóriumból szivároghatott ki. A felfedezés szerint a vírus nem közvetlenül az állatokról terjedt át az emberekre. Hozzáteszik, még további bizonyítékok szükségesek a feltevés alátámasztásához.

A mintát az Antarktiszon vették fel 2018. december 24. és 2019. január 13 között, ezt tovább is küldték a Sangon Biotech laborjába, Kínába. A minta az eredeti, vuhani vírusvariánshoz állt közel.

Hirdetés

A cikk szerint a magyar kutatók egy egyedi variánsát fedezték fel a koronavírusnak, amikor egy antarktiszi talajból származó DNS-t vizsgáltak. A vírusban kínai hörcsögből és zöld majmokból származó genetikai anyagot is találtak, amely arra utalhat, hogy a vírust laboratóriumban vizsgálhatták, ezen állatok vagy a sejtjeik felhasználásával. Azonban fennáll a lehetősége annak is, hogy a talaj DNS-ét koronavírusos betegek is megfertőzhették.

Mint írják, a kutatásuk eredményéről publikáltak az egyetemek, de azt még más tudósok nem vizsgálták felül. Elküldték a mintákat Amerikába, Jesse Bloom professzor, a seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ munkatársa átnézte a magyarországi adatokat annak megerősítésére, hogy az antarktiszi minták valóban tartalmazzák a vírust. Azt mondta, hogy a „végső következmények továbbra is tisztázatlanok”.

Az ügyben megkerestük az Eötvös Lóránd Egyetemet és az Állatorvostudományi Egyetemet is, hogy hol lehet megtekinteni a kutatás részleteit, de cikkünk megjelenéség nem reagáltak.

Hirdetés

Forrás: Blikk.hu

Hirdetés