Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Putyin: Oroszország immunis a szankciókra

Hirdetés

Semmilyen újabb szankció nem tudja visszatartani Oroszországot attól, amit akar, mert Moszkvának már sokéves tapasztalata van abban, hogy hogyan kezelje azokat – figyelmeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Belarusz kollégájával, Alekszandr Lukasenkóval tartott közös sajtótájékoztatóján pénteken az orosz elnök azt mondta, hogy Moszkva semmiképpen sem kerülheti el a nyugati szankciókat, mert azok nem a Kreml magatartásának megváltoztatására irányulnak. Szerinte azok valójában Oroszország gazdasági fejlődésének akadályozását célzó terv.

“A szankciókat mindenképpen be fogják vezetni. Akár van okuk rá ma, – például az ukrajnai eseményekkel kapcsolatban – akár nincs, meg fogják rá találni az okot” – mondta Putyin. “A cél más. Ebben az esetben a cél Oroszország és Belarusz fejlődésének lassítása”.

Hirdetés

Az orosz elnök azt is kijelentette, hogy Moszkva illegitimnek tartja ezeket a szankciókat, az USA és szövetségeseinek tisztességtelen versenyeszközének nevezve azokat.

“Ez a nemzetközi jog durva megsértése” – mondta, és azzal is vádolta az Egyesült Államokat, hogy szelektíven viszonyul a nemzetközi normákhoz.

“Csak akkor törődnek vele, ha az számukra előnyös. Mindig mindent csak a saját javukra értelmeznek, és figyelmen kívül hagyják mások [országok] érdekeit” – állította, kijelentve, hogy Moszkva és Minszk számára az egyetlen mód a szankciók hatásának enyhítésére a gazdasági együttműködés és az importhelyettesítés fejlesztése.

Hirdetés

Az Egyesült Államok és európai szövetségesei 2014-ben vezettek be szankciókat Oroszországgal szemben az ukrajnai eseményeket követően, amikor az erőszakos utcai tüntetések megdöntötték a demokratikusan megválasztott kijevi kormányt. Moszkvát legfőképp gazdasági intézkedésekkel sújtották, miután a Krím félsziget egy népszavazást követően újraegyesült Oroszországgal. A szavazásra egy hónappal a Majdan eseményei után került sor. Ukrajna, valamint a világ nagy része is, illegitimnek tartja a népszavazást, és a félszigetet illegálisan megszállt területnek tekintik.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés
Hirdetés