Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

Legalább négy éven át „tehette zsebre” 1300 dolgozója levont járulékait az Iványi-féle Oltalom egyesület

Hirdetés

Hosszabb ideje nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Iványi Gábor karitatív egyesületével összefüggésben. Úgy tudjuk, az eljárás olyan alkalmazottak bejelentésére indult, akik rájöttek, hogy semmilyen járulékot nem fizetnek utánuk Iványiék. Megkeresésünkre a NAV közölte, hogy mintegy hárommilliárdos költségvetési csalás ügyében folyik az eljárás, de az Oltalom Karitatív Egyesület nemcsak a költségvetést károsította meg, hanem mintegy 1300 dolgozóját is, akiktől négy éven át úgy vonta le munkabérekből a személyijövedelemadó-előleget, a nyugdíjjárulékot, valamint az egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékot, hogy azokat már nem fizették be. Ez egyébként azt jelenti, hogy ennek az 1300 embernek sem a szolgálati éveik, sem a nyugdíjuk nem rendezett, sőt, egészségügyi ellátásuk is veszélybe került. A PestiSrácok.hu megtudta, hogy nemcsak a hajléktalanellátásra és egyéb szociális ellátásra szakosodott intézményeik dolgozóit károsították meg, hanem a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség által működtetett vidéki iskolák, óvodák dolgozóit is, többek között halmozottan hátrányos helyzetű szabolcsi településeken. Csak a vizsgált négy év alatt hárommilliárd forintnyi dolgozói járulékot “tettek zsebre” (azaz vontak le és nem fizettek be alkalmazottaik után) – tegyük hozzá, hogy azóta további két év telt el, amelyben nem valószínű, hogy változott volna adózási gyakorlatuk…

Hétfőn tört ki a botrány, amikor a NAV harminc nyomozója szállt ki az Iványi-féle Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai székházához. A balliberális pártok és meghatározó politikusaik azonnal igyekeztek politikai ügyet kreálni az egyébként vegytiszta és átlátható büntetőügyből.

Ami már abszurd: nem az a több mint ezer ember ment tüntetni munkáltatója központjához, akiket hosszú éveken át megloptak, hanem a balliberális csődület, akik a NAV munkatársait akadályozni próbálták a végzett házkutatás és lefoglalások során.

Hirdetés

A NAV megkeresésünkre közölte, hogy az Oltalom Karitatív Egyesület évek óta törvénytelenül járt el. A nyomozás jelenleg rendelkezésére álló adataiból kiderült, hogy 2015 és 2019 között az egyesület a munkavállalói részére kifizetett bruttó munkabérekből a személyijövedelemadó-előleget, a nyugdíjjárulékot, valamint az egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékot levonta, azonban adóbevallási és adóbefizetési kötelezettségének nem tett eleget.

Az Oltalom egyesület pont egy éve a saját honlapján panaszkodott, hogy már 246 millió forinttal tartozik a NAV-nak, javarészt az elmaradt járulékfizetés miatt. Csakhogy a nyomozás megállapította, hogy a Magyar Evangéliumi Testvérközösség által fenntartott további tizennégy intézménynél sem fizették be évek óta a dolgozók utáni járulékokat. És ez még nem minden: intézményeiknél még adóbevallást sem nyújtottak be.

A NAV azt írta, hogy a gyanú szerint csaknem 1300 alkalmazott után összesen hárommilliárd forint járulékot nem fizettek meg. A munkáltató szabályszegése azt is jelenti, hogy nemcsak a munkavállalók egészségügyi ellátása kerülhet veszélybe, de mindez nyugellátásukra is kihat, függetlenül attól, hogy a nyugdíjjárulékot levonták bruttó bérükből. Kitértek arra, hogy a NAV a hatályos törvények alapján jár el, pénzügyi nyomozói a büntetőeljárásban előírt szabályokat maradéktalanul betartva vizsgálták a szervezetet. A hétfői házkutatás során bizonyítékot gyűjtöttek, amit az egyesület által szervezett tömeg igyekezett megakadályozni.

Hirdetés

Iványi Gábor arra hivatkozik, hogy azért nem fizetnek adót (és tegyük hozzá: dolgozóik utáni járulékokat sem), mert álláspontjuk szerint a magyar állam az, amely milliárdokkal tartozik nekik. A valóság ezzel szemben az, hogy a Magyar Evangéliumi Testvérközösség és intézményei, valamint az Oltalom Karitatív Egyesület a nekik törvény szerint járó összegen felül jelentős többlettámogatást kaptak.

A Magyar Nemzet összegyűjtötte, hogy csak az elmúlt 8 évben két és fél milliárd forint többlettámogatást kaptak az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Az egyetlen, amit a kormány visszavont, az a kiegészítő normatíva fele (95 millió forint). A normatíva másik felét (szintén 95 millió forint) a 2020/2021-es tanévre továbbra is megkapják.

A támogatások ellenére Iványiék nemcsak adót nem fizetnek, hanem horribilis közműtartozásaik is vannak. A Magyar Nemzet szerint ellátó helyiségeikben áldatlan állapotok uralkodnak. Bár arra panaszkodnak, hogy súlyos anyagi gondjaik vannak, és a parlament által 2018-ban elfogadott egyháztörvény alapján – ahogy minden vallási közösségnek, úgy nekik is – lehetőségük lett volna az egyszázalékos szja-felajánlások gyűjtésére, mégsem gyűjtötték.

Hirdetés

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség tucatnyi fővárosi szociális ellátóhelye, intézménye mellett a fővárosban, valamint nyolc vidéki településen tart fenn iskolát, óvodát – van, ahol kollégiumot is –, illetve egy bentlakásos idősotthont. Ezek többsége Szabolcsban, illetve az ország keleti részén, hátrányos helyzetű térségekben találhatók.

A tegnapi NAV-os akcióról készült videós tudósítást itt olvashatják és nézhetik meg.

Forrás: Pesti Srácok

Hirdetés

Hirdetés