Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Megvan az első vétó Svédország és Finnország ellen

Hirdetés

A törökök vétózni fognak, mivel a fenti országok – szerintük – helyet adnak a törökök által terrorszervezetként elismert bűnbandáknak.

Sőt, állami szinten fészkelte be magát a terrorizmus, mivel ezen szervezetek egynémelyike bent van a parlamentben.

A törökök felől nézve, nemhogy jogállam nincs, hanem egyenesen terror-állam működik ezen két országban.
Hát igen, minden csak viszonyítás és nézőpont kérdése!

Hirdetés

És ne felejtsük el, Törökország a NATO második legerősebb hadseregével rendelkezik, ha az atomarzenálokat nem számítjuk!

Forrás: Kambodzsai Hírlap

Nem támogatja Svédország NATO-csatalkozását Recep Tayyip Erdoğan török elnök – ezt ő maga mondta el nem sokkal azután, hogy Svédország nyilvánosságra hozta azt a biztonsági jelentést, mely az ország esetleges NATO-csatalkozásának következményeit vizsgálta. A svéd külügyminiszter és védelmi miniszter szerint nem valószínű, hogy Oroszország érdemben reagálna az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez kapcsolódásukhoz, de ha mégis, ők „készen állnak rá”.

Hirdetés

„Nem látja pozitívnak” Recep Tayyip Erdogan török elnök Svédország és Finnország esetleges NATO-csatlakozását, és NATO-tagként országa vétóval élhet felvételük ellenében – jelentette be az államfő pénteken.

„Közelről követjük a Svédországot és Finnországot érintő fejleményeket, de nem vagyunk kedvező véleménnyel az ügyben” – mondta Erdogan riportereknek.

A török államfő álláspontja alátámasztására azzal érvelt, hogy Svédország és a többi skandináv állam támogatta a kurd milíciákat és más olyan csoportokat, melyeket Törökország terroristákként kezel. Emellett azzal vádolta meg Görögországot, hogy a szövetségben betöltött helyét Törökország ellen használja fel, Ankara pedig „nem akarja megismételni ugyanazt a hibát még egyszer”.

Hirdetés

Hirdetés

Bár a politikus nem mondta ki nyíltan, hogy blokkolni fogja a két ország felvételét a NATO-ba, de miután a szövetség minden döntését a tagok egyetértésével hozza, ez azt jelenti, hogy a 30 tagország mindegyike potenciális vétóval élhet azzal kapcsolatban, ki csatlakozhat.

A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a finnek és svédek csatalkozásával kapcsolatban korábban azt mondta: amint formálisan is jelentkeznek a világ legnagyobb védelmi szövetségébe, tárt karokkal várják majd őket. Több NATO-tisztviselő is megerősítette, hogy a felvételi procedúra „pár hétbe” telhet – de elismerték, hogy a csatlakozás ratifikálása a tagállamok részéről akár fél évig is eltarthat.

VH

Hirdetés

Hirdetés