Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Az oroszok szerint fehér zászlót lengettek az Azovsztal védői, és a megadásról tárgyalnak – az ukránok álhírnek mondják

Hirdetés

Az orosz és ukrán katonák tárgyalásokat folytatnak egymással a mariupoli Azovsztal üzemben – írja a RIA Novosztyi.


Az Azovsztal Vas- és Acélgyár üzeme Mariupolban 2022. május 12-én (fotó: Reuters / Alexander Ermochenko)

Az orosz állami hírügynökség szerint a donyecki szakadárok Vosztok zászlóaljának parancsnoka közölte: hétfőn kilenc ukrán katona hagyta el fehér zászló alatt az Azovsztalt azért, hogy tárgyaljanak az oroszokkal. Velük együtt aztán több orosz katona is visszatért a létesítménybe, ahol megkezdték a tárgyalást.

Hirdetés

Egyelőre nem tudjuk, mi lett az eredménye – mondta az orosz parancsnok a Rosszija 1 adásában.

Az orosz hírügynökség szerint a tárgyalás azt követően kezdődött, hogy az Azovsztal újabb részeit foglalták el az oroszok, és a védők reménytelen helyzetbe kerültek.

Az ukránok szerint ez álhír

Hirdetés

Petr Andruscsenko, Mariupol polgármesterének tanácsadója azt írta Telegramon: álhír, hogy ukrán katonák fehér zászlóval jöttek elő az Azovsztalból.

Hozzátette azt is, hogy szerinte már többször is híreszteltek efféle álhíreket az oroszok. Azt viszont elismerte, hogy a létesítményt hevesen bombázzák az oroszok, és továbbra is szorosan körbezárják a létesítményt, amiről közzétett egy drónfelvételt:

Hirdetés

Nemrég az oroszok is közzétettek egy felvételt a létesítményért folyó harcról, amelyen a már említett Vosztok zászlóalj katonái láthatók.

Miért annyira fontos az oroszoknak?

Az Azovsztal már több mint egy hónapja az utolsó olyan pont Mariupolban, amelyet nem tudtak irányításuk alá vonni az oroszok. Ezáltal az elfoglalása mindenképp szimbolikus győzelem lenne, bizonyos híresztelések szerint azonban az oroszoknak ennél nagyobb sikert is jelenthet.

Hirdetés

Biztosat egyelőre nem lehet tudni arról, hogy pontosan mi van a városon belüli városként jellemzett, kiterjedt föld alatti alagúthálózattal rendelkező Azovsztalban. A különféle orosz oldalak két dolgot állítanak:

  • vegyi fegyvereket fejlesztettek a gyár alatt,
  • külföldi zsoldosok, kiképzőtisztek és katonai vezetők vették be magukat oda az ukrán védőkkel.

Ez utóbbival kapcsolatban az oroszok a napokban már azt állították, hogy több – legalább négy – rangos nyugati katonatisztet elfogtak az Azovsztalnál dúló harcoknál, név szerint az alábbi személyeket:

  • Roger Cloutier altábornagy,
  • Trevor Cadieu nyugalmazott altábornagy,
  • Eric Olson amerikai admirális,
  • valamint John Bailey brit altábornagy.

Közülük Eric Olsonról jelent meg egy fotó, amelyen állítólag ő látható sapkában.

Roger Cloutierről pedig az orosz állami hírügynökség tett közzé egy videót nemrég, amelyen állításuk szerint ő látható. A felvételen azonban ki volt kockázva az arca (róla már korábban is hamisan híresztelték, hogy elfogták).

Hivatalosan tehát egyik tiszt elfogását sem sikerült megerősíteni, valamint azt sem, hogy egyáltalán Ukrajnában lennének.

Elfogyott a lőszer?

Korábban a gyár védőinek egyike azt mondta: semmi esélyt nem látnak arra, hogy az oroszok életben hagyják őket megadás esetén, és ezért védekeznek ennyire elszántan. Amennyiben igaz a hír, hogy most leültek tárgyalni az ostromlókkal, az az jelenti, hogy mégis bíznak a túlélés lehetőségében.

Az is elképzelhető, hogy a több mint egy hónapos ostrom után mostanra tényleg elfogyott a lőszerük és/vagy az élelmük, ezért döntöttek a tárgyalás mellett.

Index nyomán

Hirdetés