Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

ÉrdekességekHírekItthon

Ettől gutaütést kapnak a vadrománok: egy erdélyi magyar a Mount Everesten fog székely himnuszt játszani

Hirdetés

Újból rendkívüli világrekord-kísérletre készül a nagyváradi Thurzó Zoltán. A zongorista a tervek szerint pünkösdvasárnap többórás zongorakoncertet ad a Himalája legmagasabb pontján, a Mount Everesten.

Különleges világrekord-kísérletre készül újból a nagyváradi Thurzó Zoltán. A zongorista a tervek szerint pünkösdvasárnap ad többórás zongorakoncertet a Himalája hegység legmagasabb hegyén, a Mount Everesten, azaz a Csomolungmán. Műsorában 28 nemzet himnusza – köztük a magyar, a székely és a román –, valamint ismert zeneszerzők művei szerepelnek. A Himnusz a magasban projekttel a zongorista Guinness-rekordot is döntene, ezenkívül a Nagyváradon létrehozandó, nagyapjának, a hegedűművész Thurzó Sándornak emléket állító zenetörténeti múzeumot is népszerűsítené – árulta el Facebook-bejegyzésében Thurzó Zoltán.

A partiumi zongorista csütörtökön indult Katmanduba, Nepál fővárosába a budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérről, és a tervek szerint 6-8 nap alatt érné el a világ legmagasabb csúcsaként számontartott, 8848 méteres Mount Everest alaptáborát.

Hirdetés

Itt 5364 méteres magasságban játszaná el egy helikopteren a helyszínre szállított Yamaha zongorán az általa kiválasztott, zenében jelentőset alkotó nemzetek himnuszát, majd több mint háromórás koncertet adna ismert zeneszerzők műveiből. A zongorista Facebook-bejegyzéseiben elmesélte, hosszú ideje készül a világrekordra, ehhez a kísérletéhez pedig heti hat alkalommal fizikai edzéseket is végzett, így szoktatva szervezetét a magashegyi túrázáshoz, ezenkívül a mászáshoz és projektje megvalósításához serpák, azaz magashegyi teherhordók segítségét is igénybe fogja venni. A projekt 21 ezer eurós költségét támogatásokból finanszírozza a 39 éves zongorista.

Ha a nagyváradi zongoristának sikerül a kísérlete, bekerül a Guinness-rekordok könyvébe a világ legmagasabban bemutatott zongorajátéka kategóriájában. A jelenlegi rekord a brit Evelina De Lainé, aki 2018. szeptember 6-án adott koncertet az indiai Shingo-La hegységben 4946 méteres magasságban.

Thurzó Zoltán tavaly decemberben a leghosszabb idejű zongorázás világcsúcsát döntötte volna meg. A zongorista, aki nem alkalmazottja egyetlen közintézménynek sem, és hazai meg külföldi koncertjeiből biztosítja a megélhetését, akkor több mint 130 órás koncertet adott volna. Repertoárjában 450 zenemű szerepelt különböző szerzőktől, köztük Mozart összes szonátája, így tisztelegve a 230 éve elhunyt zeneszerző emléke előtt. Csúcsdöntési kísérlete azonban nem sikerült, rosszullét miatt kénytelen volt abbahagyni nem mindennapi zongorajáték-maratonját.

Hirdetés

Forrás: kronika.ro

Hirdetés