Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Dán és svéd szeizmológusok robbanásokat észleltek az Észak Áramlat vezetéknél

Hirdetés

Dániai és svédországi tudósok hétfőn víz alatti robbanásokat regisztráltak az Északi Áramlat gázvezetékek közelében, amikor több nagyobb szivárgásról érkezett jelentés. A károk egyik fő okaként most szabotázst gyanítanak.

“Nem kétséges, hogy ezek robbanások voltak” – mondta Bjorn Lund szeizmológus, a svéd Nemzeti Szeizmológiai Központ (SNSN) munkatársa kedden az SVT közszolgálati televíziónak.

A dán hadsereg légi felvételeket tett közzé a szivárgásokról, amelyeken nagy foltok és látható buborékok láthatók a vízben. Az Északi Áramlat-1-en két szivárgást jelentettek a dániai Bornholm szigetétől északkeletre, míg az Északi Áramlat-2 a sziget legdélebbi csücskénél található Dueodde strandtól délre sérült meg – jegyezte meg a hadsereg.

Hirdetés

Korábban Moszkva közölte, hogy vizsgálja a szivárgások okait, ami arra utal, hogy a csővezetékeket szabotázsakció célpontjai voltak. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy jelenleg “semmilyen lehetőséget nem lehet kizárni” az incidens okairól.

Az Északi Áramlat-1 gázvezeték 2011-ben készült el. Az Északi Áramlat 2 építési munkálatai 2018-ban kezdődtek, és számos késedelmet szenvedtek el a politikai nyomás és az Egyesült Államok szankciói miatt. A vezeték 2021 szeptemberében készült el és került nyomás alá, de ténylegesen soha nem helyezték üzembe.

Két nappal Oroszország ukrajnai katonai műveletének kezdete előtt a német kormány határozatlan időre felfüggesztette az engedélyezést, és többször elutasított minden – hazai és Moszkvából érkező – javaslatot a vezeték megnyitására.

Hirdetés

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés
Hirdetés