Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Medvegyev: a népszavazásnak vége – Üdvözöljük itthon, Oroszországban!

Hirdetés

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, a Biztonsági Tanács helyettes vezetője a Telegram-csatornáján üdvözölte az ötnapos népszavazások eredményét.

A Donyecki és Luganszki Népköztársaságok (DNR és LNR), valamint a dél-ukrajnai Herszon régió és a Zaporozsjei régió egy része a szeptember 23. és 27. között tartott népszavazásokon az Oroszországhoz csatlakozás mellett döntött.

Hirdetés

Luganszkban a szavazók több mint 98%-a támogatta az Oroszországhoz csatlakozás gondolatát – derül ki a hivatalos adatokból az összes szavazólap összeszámlálása után.

Donyeckben hasonló eredmények születtek, a választók több mint 99%-a támogatta a lépést. Zaporozsjei és Herszon régiókban kedden a napvégéig az összes szavazólapot feldolgozták, és a választók 93%-a, illetve 87%-a támogatta az Ukrajnától való elszakadást és az Oroszországgal való egyesülést.

Az új régiók Oroszországba integrálásának folyamata eltarthat egy ideig, mivel ehhez az ország parlamentjének és az elnöknek a jóváhagyása szükséges. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azonban pénteken azt mondta, hogy “meggyőződése, hogy ez elég gyorsan fog menni”.

Hirdetés

Az orosz alkotmány és az új alkotmányozó tagok csatlakozásáról szóló szövetségi törvény értelmében az eljárás több lépést tartalmaz. Miután az Oroszországi Föderáció részévé válni kívánó régiók benyújtják Moszkvának javaslataikat, az elnöknek tájékoztatnia kell a parlamentet és a kormányt az ügyről – magyarázta Konsztantyin Koszacsov szenátor egy múlt heti Telegram-bejegyzésben.

Ha politikai megállapodás születik a csatlakozásról, akkor “nemzetközi szerződéstervezeteket kell kidolgozni a külföldi államok vagy azok részeinek” Oroszországhoz való csatlakozásáról – mondta Koszacsov, a parlament felsőházának alelnöke. Ezek a megállapodások olyan kérdéseket szabályoznak, mint az új területek neve és státusza, az állampolgárság, az öröklés, a hatóságok működése, a törvényhozás működése stb.

Hirdetés

Miután ezeket a szerződéseket aláírták, az orosz alkotmánybíróságnak ellenőriznie kell, hogy azok megfelelnek-e az ország legfőbb törvényének. Ha nincs jogsértés, a következő lépés a dokumentumok ratifikálása az alsóház, az Állami Duma által, majd jóváhagyása a felsőház, a Föderációs Tanács által.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés

Hirdetés