Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

GazdaságHírekVilág

A visszafoglalt herszoni termőföldek mélyén rejlő nagy titok

Hirdetés

Pontosan mi található ezen a hatalmas területen, és mitől különleges a hely?

Ahogy arról már mi is hírt adtunk, az orosz védelmi minisztérium szerint csapatai kivonulásra készülnek a megszállt ukrán Herszon régió nagy részéből, ami az elmúlt hetek fejleményei után nem is meglepő lépés – írja a CNN. A terv szerint több ezer négyzetkilométert ürítenek ki melyet Oroszország az invázió korai napjaiban foglalt el, és mindössze öt hete nyilvánították hivatalosan az ország örökös területévé. De nem akármilyen földterületek ezek: a CNN amerikai hírportál egyenesen Ukrajna legjobb mezőgazdasági területeinek nevezi őket – olvasható az agrárinfo.hu oldalán.

Ukrajna legjobb mezőgazdasági területei

Hirdetés

A Herszon régió jól fejlett mezőgazdasági iparral rendelkező terület, mintegy kétmillió hektár mezőgazdasági területtel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy régiós összevetésben itt találhatók szántott földek a legnagyobb arányban. Az összes mezőgazdasági terület 1969,5 hektár (1776,8 ezer hektár szántó, 26,6 ezer hektár évelő növény, 10,4 ezer hektár széna, 155,7 ezer hektár legelő).

Vezető zöldségtermelő régió

Mint az írják, a régió Ukrajna vezető zöldség- és töktermelője. 2012-ben csak ebből a növényből több mint kétmillió tonnát termesztettek és gyűjtöttek be. Az itt termesztett legfontosabb zöldségek a paradicsom, káposzta, hagyma, salátapaprika, és a padlizsán. A herszoni paradicsom és görögdinnye a régión kívül is széles körben ismert, és ezek kvázi a régió jellegzetes növényei. Szintén jelentős növény itt a napraforgó és a szója. Számos gyümölcsöskert is található itt, melyek gazdagok cseresznyében, kajszibarackban, őszibarackban, almában és szilvában.

Hirdetés

A régióban a búza – beleértve az őszi búzát is – a rozs, az árpa, a zab és a köles a hagyományosan termesztett gabonanövények. A gabonatermesztés a legnagyobb területen Beriszlav körzetében jellemző, itt 68,2 ezer hektáron folytatják, a novotroicki és a henicseszki járásokban pedig 62,9 ezer hektáron.

Terményre: feldolgozóipar

2007-ben egy amerikai multinacionális vállalat, a Cargill Inc. volt Ukrajnában az első olyan cég, mely megkezdte a magas olajsavtartalmú napraforgó termesztését és feldolgozását Kahovkában. A kezdeti beruházás 400 millió hrivnya (négymilliárd forint) volt. Az „Agrofusion” Holding Company, az egyik legnagyobb európai paradicsompüré-gyártó, a híres „In Agro” védjegy tulajdonosa 2008-ban 12,5 millió dolláros (négymilliárd forint) összköltséggel épített itt paradicsomfeldolgozó üzemet Hola Prisztanban. Ugyanebben az évben a Dancroft Holding társaság szójabab-feldolgozót hozott létre, ami szójaolajlisztet és szójaolajat gyárt. A beruházás összértéke 176 millió euró (70 milliárd forint) volt.

Hirdetés

Az Ukrán Nemzeti Agrártudományi Akadémia Aszkaniszkoje kutatófarmja a húsmarhatenyésztés tökéletesítésére specializálódott. A gazdaságok szakemberei törzskönyvezett szarvasmarhákat és finomgyapjú juhokat tenyésztenek. Itt építette fel Európa legnagyobb baromfitelepét a vezető ukrán mezőgazdasági holding, az Avangard. A farm első szakasza már elkészült, és sikeresen exportálják a tojást a közel-keleti országokba.

Megjegyezték, az itteni falvakban jellemző a szövetkezetalapítás. Az ilyen együttműködési forma a magántulajdonban lévő kis gazdaságok túlélésének sikeres módja. A együttműködésre alapuló mozgalomhoz való csatlakozás lehetőséget ad a gazdálkodóknak piaci pozíciójuk javítására, valamint a közvetlen hozzáféréshez a mezőgazdasági termékek fogyasztóihoz és termelőihez. A régióban 32 mezőgazdasági szolgáltató szövetkezet van bejegyezve.

A Herszon régió mezőgazdasági vállalkozásai kiváló minőségű termékeket állítanak elő, és elegendő élelmiszert termelnek a régió igényeinek kielégítésére. Az élelmiszer- és feldolgozóipar vezető szerepet tölt be a regionális gazdaság szerkezetében, és több mint 90 nagyvállalatból, 300 kis- és középvállalkozásból áll, amelyek élelmiszerek széles skáláját állítják elő. Megtaláljuk köztük a már említett baromfitelepeket, hús- és tejfeldolgozó üzemeket, vajgyártó üzemeket, pékségeket, liszt- és péksütemények gyártóit, gríz, sajt, paradicsom ketchup, majonéz, zöldség- és gyümölcskonzerv-gyártókat, és még hosszan sorolhatnánk.

Hirdetés

Ezt a területet üríti most ki Oroszország, és vonul be ide újra az ukrán haderő – írja az agrarinfo.hu.

Forrás: MH

Hirdetés

Hirdetés