Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Nem kell félni, nem fog fájni: Kína közölte, hogy segít Oroszországnak a többpólusú világ felépítésében

Hirdetés

Peking együtt fog működni Moszkvával a többpólusú világ kiépítése érdekében – jelentette ki kedden Vang Ji kínai külügyminiszter, miután az indonéziai Balin megrendezett G20-csúcstalálkozó alkalmával találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval.

“Kína kész együttműködni Oroszországgal és más hasonlóan gondolkodó országokkal a többpólusú világ fejlődésének előmozdítása, a nemzetközi kapcsolatok demokratizálásának határozott támogatása és az ENSZ-en alapuló nemzetközi rendszer védelme érdekében” – mondta a kínai külügyminisztérium által közzétett megjegyzések szerint.

Vang megfogalmazása Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping kínai vezető február eleji pekingi találkozójukon tett kijelentéseit idézi. Putyin azt is mondta, hogy ő és Hszi “nagyjából azonos nézeteket vallanak a világ problémáinak kezeléséről”.

Hirdetés

Az orosz kollégájával kedden tartott szívélyes találkozón Vang azt is mondta, hogy Peking továbbra is objektív és tisztességes álláspontot fog képviselni az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban, és “konstruktív szerepet fog játszani a béketárgyalások elősegítésében”.

Kína dicsérte Oroszország racionális és felelős álláspontját a nukleáris fegyverek használatával kapcsolatban.

Moszkva többször és kifejezetten megerősítette elkötelezettségét az öt nagy atomhatalom januárban elfogadott, atomháború elleni közös nyilatkozata mellett, amely szerint az atomháború elfogadhatatlan, és soha nem szabadna ilyen háborút vívni. Ez nem akadályozta meg a nyugati kormányokat abban, hogy nukleáris fenyegetésekkel vádolják Oroszországot, ahogy azt Joe Biden amerikai elnök is tette a Hszivel folytatott hétfői találkozója során.

Hirdetés

Bár Hszi a Bidennel való találkozó előtt és után tett megjegyzéseiben kifejezte az USA-val való kapcsolatok javításának vágyát, a kínai elnök világosan meghatározta Peking “vörös vonalait” is. Figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy ne támogassa a Tajvan szigetén élő szeparatistákat, és arra kérte Washingtont, hogy tartsa be az írásban vállalt kötelezettségeit.

“Egy államférfinak át kell gondolnia és tudnia kell, hogy hová kell vezetnie az országát. Azt is át kell gondolnia és tudnia kell, hogy hogyan jöjjön ki más országokkal és a tágabb világgal” – mondta Hszi Bidenek.

Orosz Hírek nyomán

Hirdetés
Hirdetés