Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

New York Times: az USA és szövetségesei selejt fegyvereket is szállítanak Ukrajnának

Hirdetés

Az Egyesült Államok és szövetségesei által Ukrajnának biztosított fegyverek közül sokat vagy meg kellett javítani, vagy alkatrészeket kellett belőlük kivonni, hogy egy másikat meg tudjanak javítani – jelentette hétfőn a New York Times. Kijev arra is panaszkodott, hogy a több százmillió dollár értékű, szerződés alapján vásárolt felszereléseket még nem szállították le.

A Times bizonyítékként olyan dokumentumokat idézett, amelyeket névtelenséget kérve ukrán tisztviselők bocsátottak rendelkezésre, akik csalódottak a Nyugat miatt, amely azt állítja, hogy elég fegyverük van egy Oroszország elleni offenzívához. Az ukrán támadás, amely a hónap elején kezdődött, súlyos ember- és eszközveszteségeket eredményezett, anélkül, hogy bármit fel tudtak volna mutatni.

Az ukrán arzenál akár 30 százaléka is javítás alatt áll egy adott időpontban, a lap szerint, míg a nyugati felszerelések nagy része “rossz vagy használhatatlan állapotban” érkezik.

Hirdetés

Az egyik ilyen eset az Olaszország által adományozott 33 darab amerikai M109-es páncéltörő ágyú volt. Róma szerint ezeket már évekkel ezelőtt leselejtezték, de Ukrajna kérte, hogy újítsák fel őket a használatra. Egy amerikai vállalkozónak 19,8 millió dollárt fizettek a javításért. Januárban leszállítottak 13 ágyút, amelyek egy ukrán dokumentum szerint “harci bevetésre alkalmatlanul” érkeztek.

“A szolgáltatásait felajánló amerikai cégnek nem volt előzetes szándéka, hogy teljesítse kötelezettségeit” – panaszolta a Pentagonnak február 3-án küldött levelében Volodimir Pikuzo ukrán védelmi beszerzési igazgató.

“Mindegyik működött, amikor leszállítottuk őket” – mondta a Timesnak Matthew Herring, a tampai székhelyű Ultra Defense Corporation vezérigazgatója, aki az ukránokat hibáztatta, hogy nem tartották megfelelően karban az önjáró lövegeket.

Hirdetés

A Pentagon főfelügyelőjének jelentése szerint az amerikai hadsereg felszerelésével is voltak problémák. Tavaly nyáron a kuvaiti Camp Arifjanban állomásozó hadsereg egyik egységének 29 Humvee-t kellett Ukrajnába küldenie, de csak három volt harcképes.

A vállalkozók augusztus végéig dolgoztak a “sebességváltók, lemerült akkumulátorok, szivárgó folyadékok, elromlott lámpák, ajtózárak és biztonsági övek” javításán. Amikor azonban a járművek megérkeztek Lengyelországba, 25-nek “rohadt” gumiabroncsai voltak, és még egy hónapba telt, mire elegendő pótalkatrészt találtak.

Ugyanennek az egységnek 2022 márciusában hat vontatott M777-es ágyút kellett volna Ukrajnába küldenie, de kiderült, hogy előbb “átfogó karbantartásra” van szükségük. Három hónapba telt, mire megjavították és Lengyelországba szállították őket, de ezután további javításokra volt szükségük, mivel “nem bevethetőnek” minősítették őket.

Hirdetés

2022 decemberéig az ukrán kormány több mint 800 millió dollár értékben kötött szerződést fegyverekre és felszerelésekre, amelyek “teljesen vagy részben teljesítetlenül maradtak” – jelentette a Times kormányzati dokumentumokra hivatkozva.

A legértékesebb szerződések a kijevi védelmi minisztérium és a független közvetítőként működő állami tulajdonú fegyvergyártó cégek között jöttek létre. Idén tavasszal azonban még mindig “több százmillió dollár értékű” szerződések voltak függőben.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés

Hirdetés