Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Brit hírszerzés: megnövekedett az orosz katonai delfinek járőrözése

Hirdetés

A brit védelmi minisztérium új hírszerzési jelentést tett közzé az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktusról. A pénteken nyilvánosságra hozott értékelés Moszkva azon erőfeszítéseire összpontosít, hogy biztosítsa fekete-tengeri flottájának fő bázisát, Szevasztopolt, és azt állítja, hogy jelentősen megnövekedett a katonai delfinek járőrözése.

A szevasztopoli kikötőről készült, a brit hadsereg által megosztott műholdfelvételeken több négyszögletes objektum látható a kikötő torkolatánál lebegve. A brit katonai hírszerzés azt állítja, hogy az objektumok “emlősök karámjai”, amelyekben harcra kiképzett palackorrú delfinek laknak.

“A képfelvételek az úszó emlősök karámjainak közel kétszeresét mutatják a kikötőben, amelyek nagy valószínűséggel palackorrú delfineket tartalmaznak” – áll a brit jelentésben.

Hirdetés

Moszkva tengeri állatokat, köztük “beluga bálnákat és fókákat” képez ki egy meg nem határozott “küldetéssorozatra” – állítja a dokumentum, hozzátéve, hogy az állítólagos delfinek “nagy valószínűséggel az ellenséges búvárok elleni védekezésre szolgálnak”.

Hirdetés

Az orosz hadsereg által állítólagosan használt delfinekről azonban alig van hivatalos információ. A szovjet korszakban a Krímben volt egy katonai létesítmény, amelyet delfinek kiképzésére használtak, de a Szovjetunió összeomlása után Ukrajna tulajdonába került, és végül tönkrement. A Krím és Oroszország 2014-es újraegyesítését követően a létesítmény maradványai állítólag átkerültek az orosz hadsereghez, néhány évvel később pedig az ország védelmi minisztériuma pályázatot írt ki néhány fiatal delfin beszerzésére.

A tengeri állatok oroszországi harci célú felhasználása már jó ideje viszonylag népszerű elmélet, a nyugati tisztviselők és a média részéről többször is felbukkantak már vádak. Az egyik legjelentősebb, gyanús tengeri emlősökkel kapcsolatos incidens még 2019 áprilisában történt, amikor egy szokatlanul barátságos fehér beluga bálnát láttak Norvégia partjainál.

A “Hvaldimir” névre keresztelt emlős “Equipment St. Petersburg” angol feliratú fejkamerahámot viselt, ami olyan találgatásokra adott okot, hogy egy “orosz kémbálnáról” van szó. Más jelentések szerint azonban a beluga valójában egy olyan tengeri menedékhelyről származik, ahol bálnákat képeznek ki, hogy terápiás céllal gyerekekkel játsszanak. Azóta Hvaldimirt többször is látták Norvégia partjainál, és a jelek szerint egy Oslo melletti fjordban telepedett le.

Hirdetés

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés