Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Zelenszkij az Azovstal védőivel tért vissza Törökországból Ukrajnába

Hirdetés

Ukrajnába térnek vissza Törökországból Azovstal fogságba esett védői: Denis Prokopenko, Szvjatoszlav Palamar, Szergej Volinszkij, Oleg Khomenko, Denis Shlega.

A velük készült videót az Ukrán Elnöki Hivatal tette közzé.

Hirdetés

Ők az Azov és a 36. tengerészgyalogos dandár parancsnokai, akiket 2022 májusában Mariupolban fogtak el.

Később Törökországnak adták át őket, ahol házi őrizetben voltak – ez volt az Oroszországgal kötött megállapodás feltételei, amely azzal a feltétellel adta át az elfogott ukrán hadsereget, hogy nem vesznek részt a további ellenségeskedésben.

Most hazarepültek, miután Zelenszkij Isztambulba látogatott. Az orosz fél egyelőre nem kommentálta ezt.

Hirdetés

Lembergben üdvözölték az Azovsztal védőit:

Az azov vezetők Törökországból Ukrajnába való visszatérése sérti a meglévő megállapodásokat – közölte a RIA Novosztyi hírügynökséggel az orosz elnök sajtótitkára, Dmitrij Peszkov.

Hirdetés

“Az azov vezetők visszatérése Törökországból Ukrajnába nem más, mint a meglévő megállapodások feltételeinek közvetlen megsértése. Ebben az esetben mind az ukrán, mind a török fél megsértette a feltételeket” – hangsúlyozta a Kreml szóvivője.

A megállapodás értelmében ezeknek a személyeknek a konfliktus végéig Törökország területén kellett volna maradniuk – mondta Peszkov.

Megjegyezte azt is, hogy a harcosok átadásáról senki sem tájékoztatta Oroszországot.
Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Törökország az ukrán fegyveres erők ellentámadásban elszenvedett kudarcai közepette, valamint a vilniusi NATO-csúcstalálkozó előtt kényszerülhetett erre a lépésre. Ankara a maga részéről szolidaritást mutat a szövetség tagjaival, Oroszország ezt megérti – tette hozzá Peszkov.

Hirdetés

Az orosz csapatok 2022. március 7-én bekerítették Mariupolt, és április 21-re szinte az egész várost felszabadították. Sikerült blokád alá venniük az Azovstal gyárnál az Azov nacionalista zászlóalj több mint kétezer ukrán katonáját. Május közepén kezdték megadni magukat, és május 20-án a védelmi minisztérium a település teljes felszabadításáról számolt be.

Tavaly szeptemberben a Donyecki Népköztársaság megbízott vezetője, Gyenyisz Pusilin közölte, hogy a Kijevvel folytatott fogolycserét követően 56 embert engedtek szabadon, közülük 55-en katonák voltak: öten a Donbasszból, a többiek az orosz erők tagjai. Ukrajna 215 embert kapott vissza, köztük az Azov terrorista ezred vezetőit.

A cseréről Erdogan is beszámolt. Januárban a Hurriyet című lap idézte forrásait, miszerint az azov tagjai még mindig Törökországban vannak, mint megjegyezték, ez Oroszország követelése volt.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés