Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Macron: Franciaország nagy hatótávolságú rakétákat fog szállítani Ukrajnának

Hirdetés

Franciaország nagy hatótávolságú rakétákat fog szállítani Ukrajnának, hogy támogassa a folyamatban lévő ellentámadást – jelentette be Emmanuel Macron elnök. Májusban az Egyesült Királyság volt az első ország, amely ilyen típusú fegyvereket szállított a kijevi rezsimnek.

A litvániai Vilniusban kedden tartott NATO-csúcstalálkozót megelőzően Macron azt mondta, hogy “meghozta a döntést, hogy növelje a fegyver- és felszerelésszállításokat Ukrajnának, hogy lehetővé tegye számukra, hogy mélyen az ellenséges területre mérjenek csapást”.

Hozzátette, hogy Párizs továbbra is kitart azon politikája mellett, hogy segítséget nyújt Ukrajnának területének megvédésében.

Hirdetés

Catherine Colonna francia külügyminiszter a múlt héten azt mondta a médiának, hogy Párizs azt tervezi, hogy növeli az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást, különös tekintettel a tüzérségi és légvédelmi rendszerekre. A diplomata hangsúlyozta, hogy Franciaország eltökélt abban, hogy “teljesítse ezt a kötelezettségvállalást”.

Még májusban Ben Wallace brit védelmi miniszter bejelentette, hogy az Egyesült Királyság repülőgépről indítható Storm Shadow cirkálórakétákat biztosít Ukrajnának, amelyek több mint 250 kilométeres hatótávolsággal rendelkeznek.

Nagy-Britannia ezzel az első ország lett, amely ilyen lövedékeket szállított Kijevnek. Ukrajna többszöri kérése ellenére az USA és Németország mindeddig nem követte a példáját. Washingtoni és berlini tisztviselők aggodalmukat fejezték ki, hogy az ilyen szállítások a folyamatban lévő katonai konfliktus veszélyes eszkalációjához vezethetnek.

Hirdetés

Macron legutóbbi döntését Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hibának nevezte, amelynek valószínűleg következményei lesznek Ukrajnára nézve. Figyelmeztetett, hogy Moszkva ellenlépéseket fog tenni, anélkül, hogy részleteket részletezett volna.

Peszkov bizakodását fejezte ki, hogy a francia nagy hatótávolságú rakéták leszállítása nem fogja megváltoztatni Oroszország ukrajnai katonai hadjáratának kimenetelét.

Moszkva többször figyelmeztette Kijev nyugati támogatóit, hogy azzal, hogy egyre fejlettebb fegyverrendszerekkel látják el Ukrajnát, azt kockáztatják, hogy közvetlen katonai konfrontációba sodorják magukat Oroszországgal.

Hirdetés

Forrás: Magyar Hírlap

Hirdetés