Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

CNN: az amerikai kazettás bombák már Ukrajnában vannak

Hirdetés

Kijev már megkapta az USA által ígért kazettás bombákat – mondta egy ukrán tábornok a CNN-nek. Washington azzal próbálta igazolni a vitatott fegyverek szállítását, hogy Ukrajna ígéreteket tett a használatára, amelyeket korábban sem tartott be.

“Most kaptuk meg őket, még nem használtuk őket, de radikálisan megváltoztathatják [a helyzetet]” – mondta Olekszandr Tarnavszkij dandártábornok az amerikai hírcsatornának csütörtökön. Hozzátette, hogy arra számít, hogy az ukrán csapatok a szállítmánynak köszönhetően visszaszorítják az orosz erőket a védelmi állásaikból.

A kazettás bombák több tucatnyi szubmuníciót lövellnek ki nagy területen. A bombák egy része nem robban fel, és évekkel a bevetésük után is megcsonkíthatják vagy megölhetik az embereket. Több mint 100 ország, köztük számos NATO-tagország betiltotta gyártásukat és használatukat.

Hirdetés

Az Egyesült Államok úgy döntött, hogy Ukrajnának a hidegháború idején felhalmozott régi, 155 mm-es tüzérségi lövedékeket szállít, amelyek kazettás bombákat tartalmaznak.

Joe Biden elnök a lépést ideiglenes intézkedésnek minősítette, azt állítva, hogy Kijev külföldi támogatóinak már nincs ilyen kaliberű normál lőszerük, amelyet megoszthatnának, és hogy a gyártás felfuttatása folyamatban van.

Az USA nem csatlakozott a kazettás bombákról szóló 2008-as egyezménynek, de mégis meg kellett kerülnie saját szabályait, amelyek általában tiltják az olyan kazettás bombák exportját, amelyeknél a selejtes bombák aránya meghaladja az 1%-ot (ami azt jelenti, hogy 100-ból több mint egy szubmuníció nem robban fel).

Hirdetés

A Pentagon azonban azt állította, hogy a kijevi erőknek szállított változatban a bombák kevesebb mint 2,35%-a hibásodik meg.

Tarnavszkij ragaszkodott ahhoz, hogy Ukrajna nem lövi a kazettás bombákat az Oroszország által ellenőrzött településekre.

A Human Rights Watch szerint Ukrajna rendelkezik szovjet kazettás bombákból álló készlettel, és olyan helyeken már használta őket, ahol a fel nem robbant bombák veszélyt jelentettek a civilekre. A nemzetközi megfigyelőszervezet többek között arra szólította fel Washingtont, hogy gondolja át terveit.

Hirdetés

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a héten azt mondta, hogy Moszkvának megvannak az eszközei arra, hogy természetben válaszoljon az amerikai fegyverek ukrajnai bevetésére.

“Oroszországnak, ahogy mondani szokták, minden alkalomra van kazettás lőszere” – figyelmeztetett a miniszter, hozzátéve, hogy az orosz arzenál képességekben és változatokban is fölényben van.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés

Hirdetés