Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Putyin kitüntette az orosz T-90-es harckocsi legénységét, amely visszavert egy ukrán századot

Hirdetés

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán kitüntetéseket adott át annak a T-90-es harckocsinak a legénységének, amely szinte egymaga vert vissza egy ukrán századot a zaporozsjei fronton. Az elismerésre a náci Németország felett 1943-ban aratott győzelem, a kurszki csata 80. évfordulóját ünneplő rendezvényen került sor.

“Ez a jól összehangolt harckocsi-legénység harcba szállt a túlerőben lévő ellenséges erőkkel szemben, és teljesítette a látszólag lehetetlent – bravúrt ért el: Nemcsak megnyerték a csatát, hanem megmentették bajtársaikat is, akiknek a tankja megsérült” – mondta Putyin.

Raszim Bakszikov főhadnagy, Alekszandr Levakov alhadnagy, Filip Jevszejev tizedes és Alekszej Neustrojev tizedes az ország legmagasabb állami kitüntetését, az Oroszország Hőse kitüntetést kapta aranycsillaggal. Ilja Gavrilov tizedes, a drónkezelő, aki segített irányítani a tankot támogató tüzérségi tüzet, a Bátorság Érdemérmet kapta.

Hirdetés

A csatáról készült drónfelvételek, amelyek július végén kerültek fel a közösségi médiába és bejárta a világsajtót, azt mutatják, ahogy a harckocsi – becenevén “Aljosa” – kivonul két ukrán harckocsi és több páncélozott jármű ellen, amelyek megpróbáltak megrohamozni egy orosz állást a zaporozsjei fronton.

Bár a csata közösségi média verziója úgy írta le a csatát, hogy egyetlen, nem támogatott harckocsi szállt szembe az egész századdal, a 127. motoros lövészhadosztály parancsnoksága később közölte, hogy ‘Aljosa’ hét ukrán járművet semmisített meg, míg a többieket aknák, páncéltörő rakéták és tüzérségi lövedékek semmisítették meg.

A szerdai kitüntetési ceremóniát egybekötötték a kurszki csata emlékművének felavatásával Ponyriban, a Kurszki terület egyik mezőgazdasági településén, amely az 1943. júliusi német offenzíva során a leghevesebb csaták helyszíne volt.

Hirdetés

“A náci támadás kudarcot vallott. Megállították és visszaverték őket a már elkerülhetetlen összeomlásba, mert egyetlen Tigris, Párduc vagy más démoni “fenevad” sem tudta megtörni a szovjet katona lelkének erejét” – tette hozzá az orosz elnök, felsorolva több második világháborús német harckocsitípus nevét.

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kurszki csata 80. évfordulójának szentelt új emlékkomplexumban. Kép: Kreml

Németország 1943. július 5-én indította el a Citadella hadműveletet, de 12 napon belül lefújta azt, miután elhanyagolható haladást ért el a megerősített szovjet védelem ellen. A Szovjetunió azonban augusztus 23-át tekinti a hadjárat végének, mivel ezen a napon szabadult fel Harkov a Rumjancsev hadművelet eredményeként.

Hirdetés

Több NATO-tagállam szállított Kijevnek német gyártmányú Leopard 2 harckocsikat, amelyek már bevetésre kerültek a folyamatban lévő ukrán offenzívában.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés

Hirdetés