Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

A BRICS több mint kétszeresére növeli a tagok számát

Hirdetés

Hat nemzet válik 2024 januárjától a BRICS-csoport teljes jogú tagjává, miután a jelenlegi tagállamok vezetői jóváhagyták jelölésüket – jelentette be Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök. A bővítés a héten Johannesburgban tartott csúcstalálkozó napirendjének első helyén szerepelt.

Argentínát, Egyiptomot, Etiópiát, Iránt, Szaúd-Arábiát és az Egyesült Arab Emírségeket csütörtökön fogadták be új tagként. A blokk jelenleg Brazíliából, Oroszországból, Indiából, Kínából és Dél-Afrikából áll.

Hirdetés

„Nagyra értékeljük más országok érdeklődését a BRICS-szel való partnerség kiépítése iránt. Megbíztuk külügyminisztereinket, hogy dolgozzák tovább a BRICS-partnerországok modelljét és a leendő partnerországok listáját”

– tette hozzá a dél-afrikai vezető.

A BRICS korábban csak egyszer bővült, 2010-ben, amikor Dél-Afrika csatlakozott a szervezethez. A felvétel minden előfeltétel nélkül történt. Az idei csúcstalálkozó egyik fő célja az volt, hogy megállapodjanak az új jelöltekre vonatkozó hivatalosabb kritériumokban.

Hirdetés

Vlagyimir Putyin megköszönte a csúcstalálkozó házigazdájának, hogy hozzájárult az eredményhez. Jövőre Oroszország tölti be a BRICS soros elnöki tisztségét.

„Ramaphosa elnök elképesztő diplomáciai képességekről tett tanúbizonyságot, amikor minden álláspontot összeegyeztetett… a BRICS bővítésével kapcsolatban”

– fogalmazott Putyin.

Hirdetés

A csoport a nyugati dominanciájú nemzetközi intézmények alternatívájaként hirdeti magát, mondván, hogy megközelítése jobban tükrözi a kialakulóban lévő többpólusú világot. A BRICS tagállamok azzal vádolják az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy visszaéltek pozíciójukkal az egypólusú világrend időszakában, amelyet a Szovjetunió összeomlása után élvezhettek. A BRICS-tagok szerint a nyugati befolyás csökkenésével annak vezetői az ellenőrzésük alatt álló eszközöket – például a dollárt – használták fel hegemóniájuk megőrzésére.

A csúcstalálkozó résztvevői bizakodásukat fejezték ki, hogy a szervezet befolyása tovább fog növekedni. A BRICS igyekszik kiegyensúlyozott megközelítést fenntartani a tagfelvételi gyakorlatában, hogy a világ minden része képviseltesse magát, és befolyással legyen a szervezet programjára.

NIF

Hirdetés

 

Hirdetés