Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Drónraj támadta meg az Észtország és Lettország területéhez közeli orosz települést

Hirdetés

A NATO-tag Észtország és Lettország területének közelében fekvő oroszországi Pszkov városát szerdán kora hajnalban drónraj támadás érte. A regionális kormányzó megerősítette a rajtaütést, miközben a közösségi médiában olyan videók kerültek nyilvánosságra, amelyeken robbanás és az éjszakai égboltot megvilágító légvédelmi eszközök láthatóak.

Az orosz hadsereg ” visszaverte a pszkovi repülőtér elleni dróntámadást” – erősítette meg Mihail Vedernikov regionális vezető a Telegramon, hozzátéve, hogy „az incidens kezdete óta” a helyszínen volt.

„Az első információk szerint nincsenek áldozatok. Azon dolgozunk, hogy felmérjük a vagyoni károkat” – tette hozzá Vedernikov.

Hirdetés

Az orosz hatóságok rövid időre lezárták a régió légterét, a pszkovi repülőtér pedig augusztus 30-án minden járatot törölt, hogy felmérjék a kifutópálya esetleges sérüléseit.

A sürgősségi szolgálatok a TASZSZ-nak azt mondták, hogy négy Il-76-os szállító repülőgép megsérült a földön, de a hadsereg ezt a jelentést még nem erősítette meg.

Hirdetés

Orosz Telegram-csatornák szerint több mint egy tucatnyi drón vette célba a pszkovi repülőteret, és a légvédelem további UAV-kat is megsemmisített. A közösségi médiában közzétett felvételeken robbanásnak tűnő jelenség volt látható, amelyet kézifegyverek hangja kísért.

A Readovka orosz hírügynökség azt állította, hogy mintegy 15 ukrán drón vette célba a pszkovi repülőteret, amelyeket lelőttek, többek között kézifegyverekkel. A Mash Telegram csatorna arról számolt be, hogy az egyik drón egy üzemanyagraktárba csapódhatott és felgyújtotta azt, aminek következtében „sűrű fekete füst” szállt fel.

Hirdetés

Pszkov mintegy 700 kilométerre északra fekszik Ukrajnától, de csak 30 kilométerre az észt határtól, Lettország pedig körülbelül 60 kilométerre délnyugatra. Mindkettő NATO-tagállam. Ahhoz, hogy elérjék a várost, az Ukrajnából indított drónoknak Kelet-Fehéroroszország felett kellene átrepülniük.

Ukrajna korábban már küldött „drónrajokat” a Krímre, ahol azok intenzív orosz légvédelemmel kerültek szembe. Két-három UAV-ból álló csoportok célba vették az orosz fővárosban található Moscow City kereskedelmi központot is, kisebb anyagi károkat okozva. A Kreml a támadásokat kétségbeesett akciónak minősítette, amelynek célja, hogy elterelje a figyelmet Kijev kudarcáról a harctéren.

NIF

Hirdetés

Hirdetés