Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

A britek már Kínát provokálják

Hirdetés

Elképesztő háborús provokáció történt Nagy-Britanniában, most nem az oroszokkal, hanem Kínával szemben. A brit parlament ugyanis Tajvanra független országként hivatkozott, ez pedig egy olyan vörös vonal átlépését jelzi, amely súlyos következményekkel járhat.

A megfogalmazás az alsóház külügyi bizottságának szerdán közzétett jelentésébe került be. A kínaiak valószínűleg nem fogják válasz nélkül hagyni a lépést. Ráadásul éppen ezen a héten látogat James Cleverly brit külügyminiszter Pekingbe. Öt éve nem járt Kínában magas rangú brit politikus  – írja a Mandiner a Politicóra hivatkozva.

Peking tagadja Tajvan államiságát és ragaszkodik ahhoz: a sziget Kína terültéhez tartozik, ráadásul Tajvan függetlenségét mindössze 13 ország ismeri el. A britek lépése egyértelmű provokációnak minősül, ami a mostani feszült geopolitikai helyzetben nagyon súlyos következményekkel járhat. Innen már csak néhány lépés a harmadik világháború.

Hirdetés

Nem kellett sokat várni arra, hogy a kínai hivatalos válasz is megérkezzen az üggyel kapcsolatban. Szerdán Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője a parlamenti jelentéssel összefüggésben kifejtette, hogy az abban foglalt állítások nem felelnek meg a valóságnak.

A jelentés, amely Tajvan függetlenségéről szól, ellentmond a tényeknek

– jelentette ki. A kínai külügyminisztérium szóvivője emellett felszólította a brit parlamentet, hogy tartsa tiszteletben az „egy Kína” elvét és a nemzetközi kapcsolatok alapvető jogi normáit.

Hirdetés

Forrás: Origo

Hirdetés