Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

A Kurszki Atomerőműhöz közeli várost támadtak drónokkal az ukránok

Hirdetés

Két pilóta nélküli repülőgép vette célba Kurcsatov orosz várost, a Kurszki Atomerőművel szomszédos ipari központot – közölte péntek reggel a Kurszki terület kormányzója.

“Reggel Kurcsatovot két ukrán drón támadta meg. Egy közigazgatási épület és egy lakóház megrongálódott” – írta Roman Sztarovojt a Telegram-csatornáján.

Bár jelentések nem érkeztek arról, hogy a kritikus infrastruktúrában károk keletkeztek volna, a tisztviselő hozzátette, hogy a mentőszolgálatok a helyszínen dolgoznak, “felmérve a károk mértékét”.

Hirdetés

Kurcsatov városa az Ukrajnával közös határon fekvő Kurszki területen található. Az 1960-as évek végén alapították, és a szovjet atombomba “atyjának” nevezett Szergej Kurcsatov fizikusról nevezték el. A Kurszki Atomerőmű nagyjából 4 kilométerre található Kurcsatov városától.

Júliusban egy drón zuhant le és robbant fel Kurcsatovban, kisebb károkat okozva egy lakótömb homlokzatában és betörve néhány ablakot. Szerencsére az incidens nem okozott se áldozatokat, se kárt a kritikus infrastruktúrában.

Az orosz határ menti Kurszk, Brjanszk és Belgorod régiók, valamint a Krím és Moszkva gyakran váltak drónok célpontjává, mióta Moszkva 2022 februárjában megkezdte katonai műveletét Ukrajnában. Orosz tisztviselők azzal is megvádolták Kijevet, hogy szabotázsakciókat tervez az ország főbb infrastrukturális létesítményei, köztük atomerőművek ellen.

Hirdetés

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés