Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Botrányos beismerést tett Németország

Hirdetés

Az év eleje óta mintegy 30 ezer ukrán katonát képeztek ki Németországban és más európai országokban. Sokukat rövid tanfolyamokon — írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Miután a vadonatúj Iris-T SLM légvédelmi rendszerekkel kapcsolatos oktatásban részesültek — amelyekkel még a Bundeswehr sem rendelkezik —, az ukrán katonák hazatértek a fegyverekkel, hogy hatékonyabban védjék meg városaikat a halálos orosz cirkálórakétákkal szemben.

A nyugati fegyverrendszerekre való speciális kiképzés mellett a gyalogsági harcot is oktatják; az egyenként 60-70 katonából álló ukrán századokat Németországból, Hollandiából és más nemzetekből érkező oktatók képzik ki a modern hadviselésre. Azt mondják, hogy a nyugati elveket a katonák gyakorlati műveleti tapasztalataival ötvözik, akik gyakran közvetlenül a frontról érkeznek a kiképzési programra, mielőtt visszatérnének a számbeli fölényben lévő orosz egységek elleni harcba.

Hirdetés

Andreas Marlow, az EU támogató misszióját, az EUMAM-ot (European Union Military Assistance Mission Ukraine) német részről irányító altábornagy a kiképzők tevékenységét számokban, emberekben, tanfolyamokban és időegységekben tudja összefoglalni:

8000 katona, 165 képzési modul, hat nap, heti 12 óra.

A cél az, hogy az év végére 10 000 kiképzett katona legyen. Egyszerre átlagosan 600 ukrán katona tartózkodik majd a német kiképzőtéren. Marlow szerint a cél a katonák túlélőképességének növelése, a lehető legtöbb tudás átadása túl kevés idő alatt, hogy minél tovább bírják a frontvonalon.

Hirdetés

A Bakhmutnál vagy most Melitopol környékén harcolóknak gyakran csak néhány napjuk van hátra. Az ukrán vezérkari főnök, Valerij Szalusnij nemrégiben az első világháború lövészárok-háborúihoz hasonlította a helyzetet. Az ukrán tábornokok a helyzetet „mészárszékként” jellemezték. És pontosan oda kell hamarosan visszatérniük a katonáknak. Néhányan talán utoljára találkozhattak Németországba menekült feleségeikkel és gyermekeikkel.

A kiképzést a brandenburgi Strausbergben egy többnemzetiségű stáb szervezi. Marlow helyettese a holland Martin Bonn tábornok, egy magas szintű szakértelemmel rendelkező tiszt. Az egész uniós kiképző missziót egy francia tengernagyhelyettes vezeti Brüsszelből. A megállapodás politikai súrlódásokhoz vezetett, de munkaszinten állítólag jól működik. Franciaország mintegy 150 kiképzővel segíti a lengyelországi kiképzést.

Az Ukrajnából Németországba érkező katonák közül sokan nagyon fiatalok, és éppen csak besorozták őket. Mások hónapokon át a legmostohább körülmények között élték át a lövészárokharc borzalmait, és már mély traumákat szenvedtek. A legidősebb kiképzett a 70-es éveiben járt. Marlow még mindig ódákat zeng az ukránok harci szelleméről. Közben a kiképzők sokat tanultak a vendégektől, például a drónharc gyors fejlődéséről. Egy számadat jól szemlélteti ezt: Ukrajna havonta mintegy 10 ezer drónt veszít a háborúban, amelyek közül sok felfegyverzett drón. Összehasonlításképpen a német fegyveres erők egyetlen felfegyverzett drónnal sem rendelkeznek. És így a modern harctéren is hiányzik egy kulcsfontosságú eszköz, amikor a kiképzésről van szó.

Hirdetés

Más tudásátadás taktikai szinten történik — például a tüzérségi alkalmazások használata, vagy az orosz egységek megközelítésének részletei.

Olyan ismeretek, amelyek hasznosak lehetnek egy hadsereg számára, amely ütőképessé akar válni— ahogy Boris Pistorius (SPD) védelmi miniszter fogalmaz.

A képzést az határozza meg, hogy az ukrán fél mit akar. Kezdetben inkább a védekező taktikáról szólt, most már a támadásról. Kezdetben a nyílt terepen való harcról szólt, most az erdőkben és településeken való összecsapásokról. Speciális kiképzésre is szükség van, például a mesterlövészek számára. Az ukránok mentális és fizikai terhelése óriási.

Hirdetés

De a Marlow parancsnokságában lévő kiképzőknek, akik 14 európai nemzetből érkeztek, szintén óriási teljesítményt kell nyújtaniuk. A Bundeswehr esetében jelenleg akár 1000 olyan férfi és nő is lehet, aki emiatt hiányzik az egységeiből.

A Bundeswehr kiképzőkapacitásának jelentős része — például a páncélozott járművek vezetési oktatói — az ukrajnai misszióban vannak bevetve.

A jelentések szerint hiány van nyelvi közvetítőkből. Bár sok ukrán él már Németországban, a magas bürokratikus akadályok miatt nem tolmácsolhatnak a csapatoknak. És persze arra is ügyelni kell, hogy a kiképzésre irányuló, amúgy is számos kémkedési tevékenység ne terjedjen el túlzottan. Oroszország e tekintetben aktívnak számít.

Hirdetés

Forrás: Origo

Hirdetés