Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Putyin: Oroszország soha nem utasította el a tárgyalásokat, Kijev vonult ki nyilvánosan a folyamatból

Hirdetés

Oroszország soha nem utasította el a béketárgyalásokat Ukrajnával, Kijev viszont nyilvánosan kivonult a tárgyalási folyamatból – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán a G20-ak rendkívüli online csúcstalálkozóján tartott beszédében.

Az orosz vezető videokapcsolaton keresztül beszélt, és a konferencia más felszólalóinak megjegyzéseire reagált, akik “megdöbbentőnek” nevezték Oroszország folyamatos “agresszióját” Ukrajnában. Putyin elismerte, hogy az ukrajnai konfliktus, mint minden katonai konfliktus, “tragédia konkrét emberek, konkrét családok és az ország egésze számára”, és kijelentette, hogy “természetesen el kell gondolkodnunk azon, hogyan lehet véget vetni ennek a tragédiának”.

Putyin azonban hangsúlyozta, hogy Oroszország soha nem utasított el semmilyen béketárgyalást Ukrajnával, és hogy valójában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök volt az, aki aláírta azt a rendeletet, amely jogilag megtiltotta az Oroszországgal folytatott ilyen jellegű tárgyalásokat.

Hirdetés

Az ukrán vezető tavaly hivatalosan is betiltott minden béketárgyalást a Kremllel, amíg Putyin Oroszország elnöke.

Putyin kijelentette, hogy bár megérti a konfliktus okozta “sokkot”, megkérdőjelezi, hogy miért nem volt ilyen reakció “a 2014-es ukrajnai véres puccsra, amelyet a kijevi rezsim háborúja követett a Donbasszban élők ellen”, vagy “a palesztinai civil lakosság kiirtására”, illetve az ENSZ-főtitkár beismerésére, miszerint Gáza gyermektemetővé változott.

Az orosz elnök kijelentése azután hangzott el, hogy Zelenszkij kedden elismerte: az, hogy Kijev nem ért el jelentős harctéri sikereket a sokat hangoztatott ellentámadásában, amely “nem jó üzenetet” küld Ukrajna nyugati támogatóinak, akik már eddig is dollármilliárdokat költöttek katonai és pénzügyi támogatásra a kijevi rezsimnek.

Hirdetés

A Fox Newsnak nyilatkozva az ukrán elnök azt is elismerte, hogy az Oroszországgal való konfliktus talán megállítható lenne, ha Kijev átengedné Donbasszt és a Krímet, de ragaszkodott ahhoz, hogy Ukrajna “nem áll készen” egy ilyen béketervre.

Közben az orosz védelmi minisztérium kedden bejelentette, hogy legfrissebb becslései szerint Kijev csak novemberben több mint 13 700 katonát veszített. A múlt hónapban Szergej Sojgu védelmi miniszter azt állította, hogy a kijevi ellentámadás kezdete óta Ukrajna erői több mint 90 ezer katonát vesztettek.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés
Hirdetés