Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Ukrajna elismerte, hogy a Nyugat akadályozta meg a béketárgyalásokat Oroszországgal

Hirdetés

Oroszország kész lett volna leállítani a harcokat, ha Ukrajna beleegyezik a semlegességbe, de a Nyugat azt tanácsolta Kijevnek, hogy folytassa a harcot – ismerte el pénteken David Arahamija, Volodimir Zelenszkij elnök parlamenti frakciójának vezetője – és az akkori isztambuli tárgyalások főtárgyalója.

Arahamija, aki a “Nép szolgája” parlamenti frakciót vezeti, az 1+1 tévécsatornának elmondta, hogy Moszkva 2022 márciusára békeszerződést ajánlott Kijevnek, de az ukrán fél nem bízott Oroszországban.

“Oroszország célja az volt, hogy nyomást gyakoroljon ránk, hogy semlegességet vállaljunk. Ez volt számukra a legfontosabb: készek voltak befejezni a háborút, ha elfogadjuk a semlegességet, ahogyan egykor Finnország is tette. Mi pedig kötelezettséget vállalnánk arra, hogy nem csatlakozunk a NATO-hoz. Ez volt a legfontosabb dolog” – mondta Arahamija.

Hirdetés

Hozzátette, hogy a tárgyalások során Boris Johnson brit miniszterelnök Kijevbe érkezett, és azt mondta az ukrán hatóságoknak, hogy folytassák a harcot, és ne írjanak alá semmilyen megállapodást Moszkvával.

Johnson szerepét az isztambuli béketárgyalások meghiúsításában az Ukrajinszka Pravda 2022 májusában hozta nyilvánosságra. Azonban sem a bukott brit politikus – akit még abban az évben júniusban leváltottak a miniszterelnöki tisztségből, és végül egy amerikai agytrösztnél kapott állást -, sem az amerikai kormány nem ismerte el hivatalosan, hogy nyomást gyakorolt Kijevre, hogy mondjon le a megállapodástervezetről, amelyet maga Arahamia írt alá az oroszokkal.

Kijev szintén soha nem nyilatkozott hivatalosan az ügyről – egészen mostanáig.

Hirdetés

Az év elején Vlagyimir Putyin orosz elnök az afrikai vezetőknek elárulta, hogy Moszkva és Kijev a Törökország által rendezett tárgyalásokon aláírta “az Ukrajna számára biztosított állandó semlegességről és biztonsági garanciákról” szóló megállapodástervezetet.

Putyin szerint amint Oroszország jóakarata jeléül visszavonta csapatait Kijev környékéről, Ukrajna felrúgta a megállapodást.

Az orosz kivonulást a nyugati kormányok és a média valamiféle dicsőséges ukrán katonai győzelemként tüntette fel, és nehézfegyvereket és felszerelést kezdtek küldeni Zelenszkij kormányának, ami a következő 18 hónapra tovább szította a konfliktust.

Hirdetés

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés