Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Zelenszkij: Ukrajnának három győzelemre van szüksége a diplomáciai fronton

Hirdetés

Ukrajnának három kulcsfontosságú áttörést kell elérnie a nyugati szövetségesekkel folytatott tárgyalásokon ahhoz, hogy megőrizze a kulcsfontosságú támogatást – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteki sajtótájékoztatóján. A kihívások közé sorolta az Egyesült Államok és az EU nagy összegű csomagjainak jóváhagyását.

Az ukrán elnök azzal vádolta Oroszországot, hogy “kihasználja a világ különböző kihívásait, hogy elterelje a figyelmet az országának nyújtott segítségről”, és hozzátette, hogy a “felelős államok” mindent megtesznek azért, hogy ez ismét a figyelem középpontjába kerüljön.

“Három győzelemre van szükségünk. Az első a kongresszussal. Ez egy kihívás. Nem könnyű” – mondta Zelenszkij.

Hirdetés

Szerinte a második kérdés az 50 milliárd eurós uniós támogatás, amelyet még nem hagytak jóvá.

“Az EU-ban nem mindenki kész ma támogatni ezt a csomagot. A mi feladatunk az, hogy elérjük, hogy mindenki támogassa ezt a csomagot” – jelentette ki az elnök.

Az utolsó fontos feladat az Ukrajna uniós tagságáról szóló tárgyalások megkezdéséről szóló döntés – mondta Zelenszkij, aki ezt “jelentős motivációs lépésnek” nevezte.

Hirdetés

A hónap elején Joe Biden amerikai elnök kormányának nem sikerült keresztülvinnie a kongresszuson egy 105 milliárd dolláros kiadási csomagot, amelynek nagy részét Kijevnek szánták. Ehelyett az elnöknek egy átmeneti finanszírozási tervet kellett aláírnia, amelyből kimaradt az Ukrajnának nyújtott támogatás, hogy elkerülje a kormányzat leállását.

Ezzel nagyjából egy időben az EU 50 milliárd eurós hitel- és támogatási csomagja is megrekedt, mivel a tagállamok, köztük Magyarország és Szlovákia is tiltakozott ellene.

Ami az Ukrajna uniós csatlakozásáról szóló tárgyalásokat illeti, a Reuters szerint Brüsszel 2024 márciusára halaszthatja a decemberre tervezett hivatalos tagsági tárgyalásokat, mivel egyes vezetők azt javasolták, hogy térjenek vissza a kérdésre, miután az Európai Bizottságnak lehetősége volt felmérni, hogy Kijev teljesítette-e az összes feltételt.

Hirdetés

A kijevi csapatok továbbra is jelentős veszteségeket szenvednek a frontvonalon. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint az ukrán hadsereg november eleje óta több mint 13 700 katonát, 1800 harckocsit és más nehézfegyverzetet veszített. Moszkva október végi becslése szerint Kijev több mint 90 ezer katonát veszített a júniusi ellentámadás kezdete óta.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés

Hirdetés