Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Bosszú Belgorodért – Szinte letarolta Ukrajnát az éjjeli rakétasorozat – videó

Hirdetés

Elképesztő mennyiségű lövedék zúdult hétfőre virradó éjjel Ukrajna teljes területére. Cikkünk írása előtt tíz perccel fejeződött be az orosz erők összevont légi és tüzérségi csapása, amely főképpen a Belgorodot a múlt hét során ért, kazettás bombákkal végrehajtott támadásra adott válasznak tekinthető.

Miután a múlt hét folyamán az ukránok kazettás lövedékekkel támadták meg Belgorod belvárosát, ezzel 24 civil áldozatot szedve, az orosz közvélemény válaszcsapást követelt. Nem is kellett erre sokat várni, hiszen az elmúlt napokban folyamatos rakétacsapásokkal válaszoltak az ukrán akcióra, azonban olyan mértékű légi és tüzérségi támadásra, mint január hetedikén éjjel, eddig nem került sor.

A jelek szerint az oroszok mindennel támadtak, ami a kezük ügyébe került, Ukrajna teljes területén légiriadót rendeltek el, a támadások pedig egészen január 8. reggelig tartottak.

Hirdetés

Légiriadók Ukrajnában január 7-én éjjel. Narancssárgával kiemelve az ostrom alatt álló Avgyijivka térsége. Forrás: Telegram

A támadásban a tüzérség és az orosz légierő egyaránt részt vett, de dróncsapásokat is végrehajtottak, valamint hiperszonikus rakéták is becsapódtak több ukrán városban. Egyes források szerint több mint négyszáz becsapódásra került sor Ukrajna területén. A fő célpontok a Kirivogradi térségben, Kijev környékén és Odesszában voltak.

Hirdetés

A fenti videón az Odesszát ért támadás látható. A híradások szerint itt öngyilkos drónokkal támadták a város infrastruktúráját, kimaradásokat okozva az áram és vízszolgáltatásokban.

Kijevet elárasztotta a szennyvíz

Az ukrán fővárosban orosz híradások szerint egy Kindzsal rakéta, ukrán csatornák szerint több öngyilkos drón csapódott be (ennek magyarázata, hogy a decemberi támadásokat követően az ukrán légvédelem arról nyilatkozott, hogy a rakétatípusból már nem áll több Oroszország rendelkezésére). A támadás egy víztárolót is megsemmisített, aminek következményeként a várost elárasztotta a szennyvíz:

Hirdetés
Emellett Kijevben több órára megszűnt az áram szolgáltatás. A jelentések szerint 250 ezer felhasználónál megszűnt az internetkapcsolat is. További támadások érték még Kirivohradot, Dnyipropetrovszkot valamint Poltavát is. A jelek szerint a támadások elsődleges célja, hogy minél nagyobb kárt tegyen az elektromos hálózatokban.

Mi várható Harkovnál?

Mindeközben a front közelében is folytatódtak a légicsapások, itt elsősorban drónok alkalmazásával. Mivel a Dnyeper keleti partján jelenleg is tartja magát néhány ukrán tengerészgyalogos egység, a csapások leginkább az ő utánpótlásukat érintették. Így például az alábbi videón is, melyen az látható, amint egy ellátmány szállító csónakot semmisítenek meg:

A fenti képsorok ukrán csatornákon is megjelentek, ahol igazolták, hogy a motorcsónakon élelmiszert és lőszert szállítottak a keleti partra beékelődött ukrán egységeknek.

A legtöbb elemző szerint az utóbbi napok támadásai, de főképpen az éjjeli összevont csapás előkészítése egy Harkov elleni offenzívának. A jelek valóban erre utalnak, azonban más hírek szerint az orosz erők figyelmét egyelőre Avgyijivka ostroma köti le, így valószerűtlen, hogy egy másik nagyváros ellen is párhuzamos támadást indítsanak. Amennyiben ez mégis megtörténik, akkor sem számíthatunk egy gyors offenzívára, valószínűbb, hogy Harkovnál is a Bahmut esetében sikeres, Avgyijivka esetében pedig jelenleg is zajló lassú ostromra számíthatunk.

Hirdetés

Az éjjeli támadásban okozott károkról egyelőre még nincs pontos információ, annyit biztosan tudhatunk, hogy az energiaellátási infrastruktúra komoly károkat szenvedett, tekintve pedig, hogy az előrejelzések szerint a következő napokban Ukrajnában akár -20 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet, annyit biztosra vehetünk, hogy keserű hetek várnak az ukránokra.

Forrás, fotók: Telegram – PS

Hirdetés

Hirdetés