Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Jórészt öregekből áll az ukrán hadsereg, de még 2 millió katonára lenne szükségük

Hirdetés

Az ukrán hadsereg katonáinak átlagéletkora meghaladja a 40 évet – állította Alekszej Tarasenko, a kijevi 5. rohamdandár parancsnoka, hozzátéve, hogy a hadseregnek nagy szüksége van fiatalabb újoncokra.

Az Espresso TV-nek vasárnap nyilatkozva Tarasenko azt mondta, hogy „abszurd és zavarba ejtő”, hogy egyesek kételkednek az újabb mozgósítás szükségességében.

„A hadsereg nagyon várja a friss utánpótlást, mert számos egységben kritikus a helyzet a létszámhelyzet” – magyarázta.

Hirdetés

„Akik most jönnek, azok közül sokan nem igazán felelnek meg, ráadásul többnyire sokkal idősebb korú férfiakról van szó, akiknél jellemzően számos probléma merül fel”.

A hadseregnek égető szüksége van „fiatal férfiakra”, mert azok, akik a konfliktus legelején léptek be a hadseregbe, többnyire „eltűntek” – mondta, hozzátéve, hogy

a katonák átlagéletkora meghaladja a 40 évet.

Hirdetés

Tarasenko kijelentései azután hangzottak el, hogy a parlament további módosításokat kért a kormánytól egy sokat vitatott törvényjavaslattal kapcsolatban, amely 27-ről 25 évre csökkentené a sorozási korhatár felső határát, korlátozná a halasztást, és szigorítaná a behívást elkerülők büntetését. A kritikusok szerint a törvényjavaslat olyan rendelkezéseket tartalmaz, amelyek sértik az alkotmányt és utat nyitnak a korrupciónak.

A múlt hónapban Volodimir Zelenszkij elnök nyilvánosságra hozta, hogy a hadsereg 450 000-500 000 ember mozgósítását kérte. Valerij Zaluzsnij, Ukrajna legfőbb tábornoka azonban tagadta, hogy a hadsereg konkrétan meghatározta volna, hogy mennyi új katonát akar.

Ugyanakkor a kialakult állapotok arra késztetik a hatóságokat, hogy fontolóra vegyék a harctéri veszteségek pótlásának lehetőségeit, beleértve az elektronikus behívók bevezetését, és azt, hogy foglalkozzanak a nők besorozásának lehetőségével is.

Hirdetés

Valerij Kim, a Nyikolajevi terület kormányzója akkor arra figyelmeztetett, hogy félmillió ember besorozása „nem elég”, és Ukrajnának legalább 2 millió embert kell besoroznia.

NIF

Hirdetés

Hirdetés