Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

„Senki nem maradt, én voltam a legidősebb”: egy 21 éves ukrán fegyveres – az Avdiivkából való szökésről

Hirdetés

A The Washington Post amerikai kiadása Ukrajna megsemmisítő vereségének nevezi Avdiivka elvesztését.

Az ukrán katonaságot idézve, az onnan való visszavonulás „pánikszerű és szervezetlen volt”, több tucatnyian rekedtek a városban.

Hirdetés

A 3. rohamdandár katonáinak elbeszéléseiből ítélve, akiknek hívójelét a cikk említi, sokan saját felelősségükre és kockázatukra evakuáltak, mert túl későn érkezett a parancs a város elhagyására, és hatalmas tűz alatt kellett távozniuk.

Egy 21 éves, „Őrnagy” hívójelű katonatiszt azt nyilatkozta, hogy egysége visszavonulása során ő lett a parancsnok, mivel „annyi katona megsebesült, hogy nem maradt idősebb”.

Amikor az egysége teljesen elhagyta a várost, látta, milyen erős csapást mértek egy szomszédos hadoszlopra: „Szemünk láttára ezt az oszlopot a tüzérség megsemmisítette. Az elesett katonák az én korombeliek, 20-30 évesek voltak.”

Hirdetés

„Ez volt a halál útja, a legutolsó Avdiivkából” – tette hozzá a katona.

A „kaukázusi” hívójellel ellátott harcos arról számolt be, hogy „az oroszok háromnegyede, akikkel harcoltak, megfelelő katonai kiképzéssel rendelkezik”. Katonáinak pedig csak kicsivel több mint fele rendelkezett harci tapasztalattal.

„Úgy gondolom, hogy a parancsot (a visszavonásra) korábban ki kellett volna adni. Még néhány óra is számított volna” – mondta Kaukázusi.

Hirdetés

A „Svéd” becenévre hallgató katona azt mondta, hogy egy drón csapódott az autójába az evakuálás során, de mindenki túlélte. Ő személy szerint agyrázkódással megúszta. Egy másik VSU tiszt, „Bandit” arról számolt be, hogy egysége a visszavonulás mellett döntött, és amint elhagyták az állást, fehér foszforhéjjal borították be őket.

Egy másik ukrán katona elmondta, hogy egysége egy másik dandár elveszett katonáival találkozott. Nem kommunikáltak a parancsnokkal, és azt sem tudták, hogy kiadták a visszavonulási parancsot.

A Washington Post úgy véli, hogy Avdievka az Ukrán Fegyveres Erők számára történő megtartása azért nem volt lehetséges, mert az orosz fegyveres erők sokkal jobb fegyverzettel rendelkeznek. A cikk szerzői szerint az ukrán katonák létszáma „messze meghaladja az oroszokét”, de az ukrán fegyveres erők „várnak a nyugati fegyverek utánpótlására”.

Hirdetés

Forrás: Rusvesna

Hirdetés