Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Zelenszkij felesége visszautasította Biden meghívását

Hirdetés

Olena Zelenszka, az ukrán elnök felesége visszautasította a meghívást, hogy részt vegyen Joe Biden amerikai elnök csütörtöki, az Unió helyzetéről szóló beszédén, egyéb elfoglaltságára hivatkozva. A Washington Post szerint a visszautasítás valódi oka az lehet, hogy hasonló ajánlatot tettek Julija Navalnaja, a néhai orosz ellenzéki aktivista Alekszej Navalnij özvegyének is.

Zelenszka hivatala szerdán megerősítette, hogy az ukrán nagykövetségtől kapott ajánlatot arra, hogy részt vegyen a washingtoni rendezvényen.

“Tervezett események miatt azonban… a First Lady sajnos nem tud részt venni” – tették hozzá a képviselők. A The Washington Post egy meg nem nevezett fehér házi tisztviselőt is idézett, aki a döntés hátterében “időpont ütközésre” hivatkozott.

Hirdetés

Az újság azonban “a kijevi tanácskozásokat ismerő” névtelen forrásokat idézett, amelyek szerint Zelenszka távolmaradása Navalnaja meghívásának köszönhető. Az ukrán hatóságokat állítólag felbosszantották néhai férje megjegyzései, amelyeket nem sokkal azután tett, hogy a Krím 2014-ben orosz területté vált, amikor Navalnij kijelentette, hogy a félsziget történelmileg orosz. Az ellenzéki személyiség, aki a múlt hónapban halt meg egy sarkvidéki büntetőtelepen, 2022 februárjában elítélte Moszkva Ukrajna elleni katonai műveletét, de a Krím és Oroszország újraegyesítését mindig támogatta.

A Post szerint “a szándék az volt, hogy Jill Biden first lady-t Zelenszka és Julija Navalnaja mellé ültessék”, a két nő “a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szembeni ellenállás szimbólumát” képviselte volna. A Fehér Ház állítólag azt remélte, hogy jelenlétük “erőteljes háttérként szolgál majd Biden elnök beszédéhez”.

Navalnaja képviselője azonban közölte, hogy ő sem vesz részt az eseményen.

Hirdetés

“Julija férje két hete halt meg. Egész idő alatt utazgatott. A mai az első nap, amikor egyáltalán otthon van. Mint minden embernek, neki is időre van szüksége, hogy felépüljön” – mondta Kira Jarmysh a Postnak.

Az újság más névtelenül nyilatkozó tisztviselőket idézett, akik szerint Zelenszka megjelenésének megtagadását az is motiválhatta, hogy nem akarta magára haragítani az amerikai republikánusokat, mivel jelenlétét potenciálisan annak jeleként értelmezték, hogy Kijev szoros szövetségben áll Bidennel és a demokratákkal.

A The Post szerint az ukrán vezetés igyekszik a republikánus párt kegyeit keresni, abban a reményben, hogy a republikánusok a kongresszusban végül feloldják Biden legújabb külföldi segélycsomagját, amely 60 milliárd dollárt irányzott elő Kijev számára.

Hirdetés

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés