Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Oroszország jelentős bizonyítékot talált Kijev részvételére a moszkvai terrortámadásban

Hirdetés

Az orosz bűnüldöző szervek egyértelmű kapcsolatot tártak fel az ukrán különleges szolgálatok és a múlt hónapban egy Moszkva melletti koncertközpontban elkövetett terrortámadás között – közölte hétfőn a Nyomozó Bizottság.

A közleményt Alekszandr Basztrikin, az orosz nyomozó hatóság vezetője által vezetett ülés után tették közzé, amelyen megvitatták a nagy horderejű ügyben elért eredményeket. A jelentés nem kívánt részleteket közölni arról, hogy mi hangzott el a megbeszélésen, csak “jelentős bizonyítékokat” említett Kijev érintettségéről, és megismételte a már nyilvánosan elérhető információkat.

A támadásban négy fegyveres vett részt, akik egy koncert előtt megrohamozták a Crocus City Hallt. A fő előadóterembe hatoltak, válogatás nélkül lövöldöztek, és felgyújtották az épületet. Több mint 140 ember vesztette életét.

Hirdetés

A négy elkövetőt és hét feltételezett bűntársát letartóztatták. Orosz tisztviselők erős gyanújuknak adtak hangot, hogy a bűncselekményt az ukrán kormány tervelte ki, amely feltehetően radikális iszlamistákat használt fel a végrehajtáshoz.

Kijev tagadta a vádakat, és kezdetben azt állította, hogy maga Oroszország áll a támadás mögött. Később az ukrán rezsim a nyugati országok narratíváját vette át, amelyek azt állítják, hogy az ISIS-K, az Iszlám Állam (IS, korábban ISIS) nemzetközi terrorszervezet afganisztáni székhelyű ága rendezte meg a mészárlást. A csoport vállalta a felelősséget.

Vasárnap az orosz FSZB biztonsági ügynökség nyilvánosságra hozta a fegyveresek kihallgatási jegyzőkönyveit és a felvételeket, amelyen azt állították, hogy a támadás után azt az utasítást kapták, hogy az ukrán határ felé meneküljenek. A négy terroristát az ukrán határ közelében a brjanszki régióban fogták el, órákkal a mészárlás után.

Hirdetés

Az orosz nyomozók korábban azt állították, hogy pénzügyi nyomot találtak, amely a feltételezett terroristákat ukrán nacionalistákkal köti össze.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés
Hirdetés