Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

FSZB: a terroristáknak két menekülési útvonaluk volt Ukrajnába

Hirdetés

Két menekülési útvonalat készítettek elő Ukrajnában azoknak a terroristáknak, akik a múlt hónapban Moszkva mellett megtámadtak egy zsúfolt koncerttermet – közölte vasárnap az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB). Az FSZB részleteket mutatott be kihallgatási videókból, amelyeken a gyanúsítottak bevallották, hogy pénzt ígértek nekik Kijevben.

Március 22-én négy tádzsik állampolgár tüzet nyitott a Crocus City Hall koncert helyszínen, majd felgyújtotta az épületet.

A támadásban összesen 145 ember halt meg és több mint 500-an megsebesültek.

Hirdetés

A támadókat másnap őrizetbe vették, miközben autóval próbáltak Ukrajnába menekülni – közölték a hatóságok. A következő napokban további gyanúsítottakat tartóztattak le, többségük tádzsik származású.

Az Iszlám Állam Khoraszán (ISIS-K) nevű dzsihadista csoport vállalta magára a támadást. Alekszandr Bortnyikov, az FSZB vezetője azonban felvetette, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ukrajna is kapcsolatban áll a támadással, esetleg iszlamistákat használva proxyként. Ukrajna és nyugati támogatói tagadták a részvételt.

Az orosz Pervij Kanal televízióban sugárzott kihallgatási videókon a gyanúsítottak azt mondták, hogy a Szajfullo néven ismert összekötőjük utasításait követték. A hatóságok jelenleg a személyazonosságának megállapításán dolgoznak.

Hirdetés

Az összekötő azt mondta a gyanúsítottaknak, hogy szökjenek Ukrajnába, ahol fejenként 1 millió rubelt (4 millió forintot) kapnak.

“Szajfullo azt mondta nekünk, hogy az ukrán határon srácok várnak ránk, és segítenek majd átlépni a határt, és megérkezni Kijevbe” – mondta Muhammadszobir Fajzov a kihallgatójának.

Hirdetés

A nyomozók szerint a gyanúsítottak az ukrán határhoz vezető M3-as autópályán haladtak, de végül mintegy 140 kilométerre az ukrajnai Szumi régiótól elfogták őket.

Samszidin Fariduni gyanúsított közölte, hogy azt mondták nekik, hogy “hagyják ott az autót a határ közelében”, majd hívják fel az összekötőjüket, hogy további utasításokat kapjanak az Ukrajnába átkelésre vonatkozóan.

Orosz tisztviselők korábban azt mondták, hogy az ukrán oldalon “ablakot” alakítottak ki a határátlépésre.” Az FSZB vasárnap azt mondta, hogy az ukránok “aknamentesítési tevékenységet” folytattak Csujkovka és Szopics falvak közelében, ami két lehetséges menekülési útvonalra utal. A nyomozók szerint a gyanúsítottak várhatóan megsemmisítették volna járművüket, és gyalogosan, erdőket fedezékként használva akarták átlépni a határt.

Hirdetés

Az orosz Nyomozó Bizottság a hét elején közölte, hogy az egyik gyanúsított telefonján ukránbarát képeket találtak.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés

Hirdetés