Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

Magyar Péter épp felrobbantja a Momentum Mozgalmat – felkészül Gyurcsány

Hirdetés

A baloldali politikusok elmondása alapján nem ott robbant az atombomba, ahol azt Magyar tervezte.

Bácskai Balázs írása

A Momentum Mozgalom a felbomlás jeleit mutatja Magyar Péter tevékenysége nyomán – nyilatkozták a Mandinernek a lapunkkal folytatott háttérbeszélgetéseken baloldali politikusok. Eközben a DK, az MSZP és a Párbeszéd – Zöldek szereplésével létrejött egy baloldali tömb, amelyben a szereplők legalább a 2026-os választásokig tervezik az együttműködést.

Hirdetés

Varga Judit volt igazságügyi miniszter férjének közéleti szerepvállalása pont a baloldalon keverte fel a legjobban az állóvizet – az újdonsült politikus állításaival szemben, aki a kormánypártokkal próbál hadakozni – nyilatkozták lapunknak az újonnan létrejött baloldali tömb politikusai és aktivistái.

Kinek árt Magyar Péter?

Az LMP, a Mi Hazánk, a Kétfarkú Kutyapárt és főképp a Momentum tartoznak abba a körbe, ahonnan a legtöbb szavazatot viheti egy Magyar Péter irányította párt

Hirdetés

– mondta névtelenséget kérő MSZP-közeli forrásunk.

A Momentum helyzetére rávilágítva kiemelte: a párt most olyan helyzetbe került, mint annak idején Márki-Zay Péter kapcsán, ugyanis nem tudnak dönteni, hogyan viszonyuljanak Magyar Péterhez. Ehhez képest a baloldal józanabbik része hamar felmérte, hogy az újdonsült politikus felbukkanása számukra nem előnyös. „Hallottunk olyan kutatásról, hogy a Momentum támogatottságát megfelezte, vagy éppen harmadolta Magyar Péter megjelenése” – ismertette forrásunk az ellenzék belső felmérései alapján.

Forrásunkkal egy nappal azelőtt beszéltünk, hogy megjelent volna a Nézőpont Intézet legújabb pártpreferencia-kutatása. Az adatok itt is azt mutatják, hogy a június 9-i választáson a részvételüket biztosra ígérők esetében 7 százalékról 4 százalékra csökkent a liberális párt tábora 2024 februárjához képest.

Hirdetés

A baloldali együttműködés résztvevői jelenleg arra számítanak, hogy a Momentummal már nem kell érdemben foglalkozniuk a 2026-os választási felkészülés során, mivel a párt megmaradt szavazói bázisát magához édesgetné a baloldali tömb.

Így látják a DK-nál

A szombati Magyar-féle tüntetés előtt folytatott beszélgetéseink során Gyurcsány Ferenc pártjában már veszélyesnek látták Magyar Péter felbukkanását. Mindez a demonstráción elhangzott Gyurcsány- és DK-ellenes szólamok miatt pedig már végképp nem lehet kérdés.

Hirdetés

A DK eddig két módon látta kockázatosnak az újdonsült politikus tevékenységét. Egyrészt a DK tábora korántsem olyan homogén, „Gyurcsány-hívőkből álló szekta”, ahogy azt sokan gondolják. A támogatók, a szavazók egy tekintélyes része azért voksolna a DK-ra, mert ez a párt rendelkezik az ellenzéki oldal legnagyobb szavazótáborával.

Ha Magyar Péter új pártja a DK-hoz mérhető támogatottságot tud elérni, akkor ez akár DK támogatottságát is erodálni tudja.

Másrészt Magyar megjelenése, és a személye körüli médiavisszhang kommunikációs szempontból is nehezebbé tette a pályát. „Érdemes megnézni: ki beszél most az árnyékkormány programjáról?” – tette fel a költői kérdést DK-s beszélgetőpartnerünk. Hozzátette: a Magyar-jelenség lefedi a kommunikációs teret, a baloldali választókhoz szinte egyáltalán nem jutnak el az árnyékkormány által közvetített üzenetek.

Hirdetés

Magyar, mint katalizátor

Az újdonsült politikus olyan kihívást jelent a baloldalnak, ami katalizálta, felgyorsította az összefogni képes baloldali egymáshoz való közeledését.

Eddig a DK stratégiája az volt, hogy az MSZP és a Párbeszéd essen ki a francba, meg esetleg mások is. Ez annyiban változott, hogy most az a vélemény párton belül: fel kell mutatni egy erős baloldali blokkot a DK vezetésével.

Ehhez az MSZP a megmaradt vidéki bázisával, a Párbeszéd pedig Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt személyével és néhány erős képviselőjelölttel tud hozzájárulni” – emelte ki DK-s forrásunk. Hozzátette: azoknál a pártoknál, ahonnan a legtöbb szavazót viszi vagy viheti el Magyar Péter, csak bénultságot látni.

A baloldali tömb egyik fontos célja az EP-választáson, hogy közelebb kerüljenek a Fidesz-KDNP listájához mandátumszám tekintetében. Számszerűsítve mindez úgy nézne ki, hogy hat baloldali mandátummal már elégedettek lennének tizenegy kormánypárti mandátumhoz képest.

Az MSZP mindenképpen azt várja, hogy a közös lista 5. helyén szereplő Tüttő Kata bekerüljön az Európai Parlamentbe.

Sokan azonban azt sem tartják kizártnak, hogy a 7. mandátum is meglehet, amely a Párbeszédé lenne. Bár ez most nem tűnik reálisnak, azt beszélgetőpartnereink kiemelték, hogy így még mindenképp nagyobb matematikai esélye van a Párbeszédnek egy mandátumra, mintha külön indultak volna.

A DK leszalámizza az ellenzéket?

Forrásaink az LMP kapcsán leszögezték, hogy bár a baloldali tömb kapcsolata összességében jó a párttal, Vitézy Dávid főpolgármester-jelöltként való indítása a Rubicon átlépése volt, ami valamelyest erodálta a bizalmat. Ennek ellenére azokban a budapesti kerületekben, ahol jól beágyazottak, jó maradt a viszonyt, és így az LMP része a baloldali együttműködésnek.

A DK-MSZP-Párbeszéd-koalíció fennmaradása hosszú távon is biztosított beszélgetőpartnereink szerint, hiszen a DK nem tudja önmagába integrálni a baloldalt, a többi szereplő pedig nincs abban a helyzetben, hogy önálló utat tudjon járni.

Kérdésünkre, mi a garanciája annak, hogy Gyurcsányék hosszú távon ne olvasszák be az MSZP-t, a Párbeszédet, és a tömbön kívüli többi pártot, forrásaink a politikai erők közötti kulturális különbségekre mutattak rá.

A baloldali pártok például nem mind értenek egyet a DK Európai Egyesült Államok-koncepciójával, és még számos szakpolitikai téren nagyok a különbségek.

„Van némi kockázata annak, hogy a DK megpróbál minket beolvasztani, de immár 13 éves a különállás az MSZP és a Gyurcsány-párt között. Aki át akart lépni valahova, az már megtette” – fogalmazott MSZP-s forrásunk.

Forrás: Mandiner

Hirdetés