Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Financial Times: a magyar kormány megint vétózott egy Ukrajnának fontos kérdésben

Hirdetés

A Financial Times-nak több uniós tisztviselő beszélt arról, hogy Magyarország ismét blokkolt egy olyan lépést, amellyel a Nyugat Ukrajna felfegyverzését segíthette volna.

Magyarország blokkolta azt a  jogszabályt, amely lehetővé tenné, hogy Ukrajna 2 milliárd eurót (átszámítva kb. 768 milliárd forintot) kaphasson az EU-tól fegyverkezésre azáltal, hogy átadnák nekik az Unió által befagyasztott orosz vagyon által termelt nyereséget – írja a Financial TImes.

Hirdetés

A lapnak öt, névtelenséget kérő uniós tisztviselő beszélt arról, hogy az uniós nagykövetek május 22-i találkozóján a magyar nagykövet ellenezte a lépést.

A lap emlékeztetett: az Európai Unió tagállami hosszas vita után alig pár napja állapodtak meg abban, hogy a belga Euroclear letétkezelőben őrzött, mintegy 190 milliárd eurónyi befagyasztott orosz vagyonból származó profitot Ukrajna számára történő fegyvervásárlásra fordítsák (a Financial Times most 2 milliárd euróról írt a profittal kapcsolatban, míg a korábbi beszámolókban 2,5-3 milliárd euróról esett szó).

A magyar nagykövet azonban a szerdai találkozón ellenezte azt, hogy gyorsított ütemben, és anélkül hajtsák végre az egyes kifizetéseket, hogy egyenként mind a 27 államnak jóvá kellene hagynia ezeket.

Hirdetés

A Financial Times egyik forrása azt is megjegyezte ezzel kapcsolatban, hogy a magyar kormány jelenleg minden olyan lépést hátráltat az Unióban, amely Ukrajna katonai támogatását segítené. E forrás azt is hozzátette, hogy az EP-választásokig várhatóan nem is fog változni az ezzel kapcsolatos magyar álláspont.

Hirdetés