Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Kína visszaszólt Zelenszkijnek

Hirdetés

Kína sosem „szította a tüzet vagy szította a lángokat” az orosz-ukrán háborúban – mondta a kínai külügyminisztérium szóvivője. Kína szerint minden erőfeszítést el kell ismerni az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos békeintézkedések támogatására – mondta Mao Ning szóvivő egy június közepén Svájcban tartandó (Oroszország nélküli)  békecsúcsra vonatkozó kérdésre válaszolva.

Volodimir Zelenszkij vasárnap azt mondta, Oroszország és Kína megpróbálja gyengíteni az általa tervezett globális békecsúcsot. Az ukrán elnök azzal vádolta Kínát, hogy támogatja azokat az erőfeszítéseket, amik a vezetőket próbálják elrettenteni a részvételtől. „Sajnos Oroszország, kihasználva a kínai befolyást a régióban, kínai diplomatákat is felhasználva, mindent megtesz a békecsúcs megzavarására. Sajnálatos, hogy egy olyan nagy, független, erős ország, mint Kína, eszköz Putyin kezében” – mondta.

Hirdetés

Kína nagy jelentőséget tulajdonít az Ukrajnával való kapcsolatainak, és továbbra is a legnagyobb kereskedelmi partnere – mondta Mao, hozzátéve, hogy Kína álláspontja a békekonferenciával kapcsolatban nagyon „nyílt és átlátható”. „Hiszünk abban, hogy minden fél megértését és támogatását meg tudjuk szerezni” – mondta Mao.

A brit védelmi miniszter viszont májusban azzal vádolta meg Kínát, hogy fegyverekkel segítheti Oroszországot.

VH

Hirdetés

Hirdetés