Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

NATO: nem számítottunk rá, hogy ilyen szintre emelkedik az orosz fegyver és lőszergyártás

Hirdetés

Oroszország fegyver- és lőszergyártásának szintje az Ukrajnával fennálló konfliktus kezdete óta meghaladta a NATO várakozásait – ismerte el az Egyesült Államok vezette katonai szövetség főtitkára.

A Sky Newsnak hétfőn nyilatkozó Jens Stoltenberget arra kérték, hogy kommentálja a Bain & Company tanácsadó cég múlt hónapban közzétett tanulmányát, amelyből kiderült, hogy Moszkva több mint háromszor olyan gyorsan gyárt tüzérségi lövedékeket, mint a NATO-tagok együttvéve.

„Igaz, hogy Oroszország gyorsabban tudta kiépíteni a védelmi iparát, mint vártuk, és igaz, hogy a NATO-szövetségesek a kelleténél több időt töltöttek a termelés felfuttatásával” – válaszolta Stoltenberg.

Hirdetés

A nyugati nemzetek lemaradásának oka, hogy „a hidegháború után valójában leépítettük a védelmi iparunkat” – magyarázta.

Stoltenberg szerint azonban a helyzet mostanra javul, mivel „valamennyi NATO-szövetséges… növeli a lőszer- és fegyvergyártási kapacitását”.

Az elmúlt hónapokban „késések és hiányosságok” voltak a Kijevbe irányuló szállítások terén, de „ez valóban változik, és… az elmúlt hetekben megnőtt a lőszerek Ukrajnába áramlása”.

Hirdetés

Oroszországnak az elmúlt hetekben a Harkovi területen történt előrenyomulása azt mutatja, hogy „szükség van arra, hogy fokozzuk a Kijevnek nyújtott támogatásunkat” – mondta a főtitkár.

Ez a támogatás akkor is folytatódni fog, ha Donald Trump volt amerikai elnök megnyeri a novemberi választásokat, mert ez mind Európa, mind az Egyesült Államok érdeke – hangsúlyozta Stoltenberg.

Trump hónapok óta szkeptikusan nyilatkozik az Ukrajnának nyújtott fegyveradományokkal kapcsolatban, azzal érvelve, hogy az Egyesült Államoknak fel kellene hagynia a külföldi segélyek nyújtásával, hacsak nem hitelként adják azt, és ragaszkodik ahhoz, hogy a támogatás nagy részének Európából kell érkeznie.

Hirdetés

Egy Ukrajna feletti orosz győzelem „veszélyesebbé teszi a világot, minket pedig sebezhetőbbé” – figyelmeztetett Stoltenberg.

A Bain & Company által készített tanulmány szerint az orosz gyárak az előrejelzések szerint idén mintegy 4,5 millió tüzérségi lövedéket gyártanak vagy újítanak fel, szemben a nyugatiak mintegy 1,3 millió lövedék együttes termelésével. A cég által közölt számok azt is jelezték, hogy egy 152 milliméteres lövedék átlagos előállítási költsége Moszkva számára 1000 dollár, míg a NATO által használt 155 milliméteres lövedékek ára akár 4000 dollár is lehet.

Május végén Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy a hazai lőszergyártás 14-szeresére nőtt, a dróngyártás négyszeresére, a harckocsik és páncélozott járművek összeszerelése pedig 3,5-szeresére emelkedett az ukrajnai konfliktus 2022 februári eszkalálódása óta.

Hirdetés

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés