Orosz légi és tüzérségi csapások semmisítettek meg az ukrán Horticja hadműveleti-stratégiai csoporthoz és az idegenlégióhoz tartozó fegyver- és hadfelszerelés-raktárokat – közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint az orosz hadsereg az elmúlt nap folyamán hatból öt frontszakaszon előrenyomult, és 12 ukrán ellenrohamot vert vissza, közülük hetet Harkiv megyében.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek szerdán ukrán tüzérségi és dróntámadást. A Zaporizzsja megyei Zlatopilban ukrán ukrán tüzérségi tűzben életét vesztette egy ötéves gyerek, és további 11 civil megsebesült. A Kurszk megyei Gorgyejevkában ukrán pilóta nélküli repülőszerkezet talált el egy teherautót, megsebesítve a vezetőt.

Hirdetés

Egy donyecki bíróság távollétében 14 év fegyházra ítélte Mark John Ayres brit állampolgárt, amiért zsoldosként szolgált az ukrán hadsereg oldalán. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szerdai közlése szerint Ayres 2022 márciusában érkezett Ukrajnába, ahol az Azov nacionalista alakulathoz csatlakozva két évig harcolt.

Az orosz belügyminisztérium körözést adott ki „Sarah” Ashton-Cirillo amerikai újságíró, az ukrán területvédelmi erők egykori (nem kicsit buzeráns) szóvivője ellen. A tárca nem közölte, hogy miért kívánja elfogatni a gyanúsítottat. A RIA Novosztyi hírügynökség emlékeztetett rá, hogy Ashton-Cirillo korábban egy videóban orosz újságírókat és tisztviselőket fenyegetett meg azzal, hogy a „háborús bűnösöket” a konfliktus befejezése után meg fogják büntetni.

Egy moszkvai kerületi bíróság szerdán 50 ezer rubeles (mintegy 200 ezer forintos) pénzbírsággal sújtotta Hosszija Hidari iráni állampolgárt közigazgatási szabálysértés címén, az orosz hadsereg lejáratása miatt. Hidari nyilvános helyen olyan pólót viselt, amelynek ujján Ukrajna címere, az elején pedig a zászlaja volt. A RIA Novosztyi hírügynökség szerint ez volt a maximálisan kiszabható bírság az orosz fegyveres erők alkalmazásának lejáratására irányuló nyilvános akciókról rendelkező törvénycikkely első része alapján.

Hirdetés

(MTI nyomán)