Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

Karácsony benyújtotta fellebbezését a Kúriához, új főpolgármester-választás kiírását kérte

Hirdetés

Karácsony Gergely hétfő délután beadta a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban való megismétlését kérte – jelentette be Facebook-oldalán.

Karácsony annak ellenére kéri az új választást, hogy pénteken a Nemzeti Választási Bizottság az újraszámlálás után megállapította, hogy 41 szavazattal megnyerte a főpolgármester-választást. A főpolgármester már előre jelezte, hogy bármi is lesz az eredmény, kezdeményezni fogja, hogy megismételjék a főpolgármester-választást, és ezt az NVB döntése után is megerősítette. Pénteken azért számoltak újra 24 592 érvénytelen szavazatot, mert Vitézy Dávid megfellebbezte a vasárnapi első eredményt, ami szintén Karácsony Gergely győzelmét mutatta.

„Tudom szokatlan dolog, ha egy politikus tartja a szavát, ahogyan az is, ha egy olyan választás megismétlését kéri, amit megnyert. Tudom azt is, hogy sokan belefáradtak már ebbe a hosszúra nyúlt választási kampányba, de a választás demokratikus legitimitása nem múlhat azon, ki nyert és ki veszített. A Budapest köztársaságban biztosan nem” – írta a főpolgármester.

Hirdetés

Karácsony azt írta, hogy nem az újraszámlálás tényét kifogásolja. „Jó, ha szoros eredménynél még egyszer meggyőződünk arról, hogy biztosan jól számoltunk-e? Az érvénytelen szavazatok újraszámolása során azonban az derült ki, hogy a budapesti szavazókörök közel felénél nem volt garantálva az, hogy az újraszámolásra úgy érkezzenek meg a szavazólapok, ahogyan a választás éjjelén a szavazatszámláló bizottság azokat bekötegelte. Több kerületben az urna felbontásánál sem voltak jelen a helyi választási bizottság tagjai” – fogalmazott. Hozzátette: nem állítja azt, hogy történt bárhol visszaélés. „Azt állítom, hogy sérültek azok a törvényi garanciák, amik kizárnák a választási visszaélést.”

VH

Hirdetés

Hirdetés