Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Fordulat: Meloni nagy hatótávolságú brit Storm Shadow rakétákat ad Ukrajnának

Hirdetés

Olaszország nagy hatótávolságú brit Storm Shadow rakétákat küldhet Ukrajnába, amelyek potenciálisan képesek orosz területet támadni – idézte forrásait a Fatto Quotidiano című lap.

A nagy hatótávolságú lőszerek Kijevbe szállítása azt jelzi, hogy Giorgia Meloni olasz miniszterelnök politikai hozzáállása megváltozott az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban – írta a kormánykritikus újság.

Az újság szerint az európai parlamenti választások előtti kampányban Meloni pártjának programjában nem szerepelt ez a népszerűtlen kérdés, és maga a miniszterelnök is alig beszélt róla.

Hirdetés

“Most, a szavazás után, a pacifista üzenetre összpontosító erők nyilvánvaló kudarcával Meloni nyilvánosan visszatért eredeti, atlantibarát álláspontjaihoz <…> és néhány héten belül a kormány rendeletet fog kiadni a választási kampány alatt eltűnt fegyverszállításról” – írja a lap.

Megjegyzik, hogy Guido Crozetto védelmi miniszter az ország biztonságáért felelős parlamenti bizottság (Copasir) június végi ülésén kívánja bemutatni a kilencedik katonai segélycsomag részét képező fegyvereket. A listán szerepel majd a Samp-T légvédelmi rendszer is, amely befejezte részvételét a kuvaiti misszióban.

A Storm Shadow rakéta Franciaország és Nagy-Britannia közös fejlesztése (Franciaországban SCALP-nak nevezték el, és az MBDA gyártja). Hatótávolsága a módosítástól függően 250 és 560 kilométer között van.

Hirdetés

A végleges döntés a július 9-11-i washingtoni NATO-csúcstalálkozó előtt születik meg.

Májusban Grant Shapps brit védelmi miniszter, akit a Times idézett, azt mondta, hogy Olaszország – Nagy-Britanniával és Franciaországgal együtt – Storm Shadow rakétákat szállít Kijevnek “különösen a Krímben való használatra”. Az olasz kormány nem kommentálta a cikket.

A hivatalos Róma képviselői többször is ellenezték az ukrán csapatok számára az orosz területre irányuló csapásmérési tilalom feloldását. Antonio Tajani olasz miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter azt mondta, hogy az ország belföldi használatra szánt fegyverekkel látja el Kijevet, és azokat ellenőrzés alatt tartja.

Hirdetés

Az Ukrajnának szállított olasz fegyverek listája titkos, de a helyi médiában megjelent cikkek szerint az új csomag tüzérséget és Stinger föld-levegő rakétákat is tartalmazhat.

Mint Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese felvetette, Ukrajna egész területe Lengyelországig bekerülhet a biztonsági övezetbe, ami azért szükséges, hogy az orosz településeket megvédjék az ellenséges lövedékektől.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés

Hirdetés