Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Bajban Ursula von der Leyen

Hirdetés

Egyre szűkebb a győzelemhez vezető út Ursula von der Leyen számára– írja a Politico. Az Európai Bizottság elnökének egyébként sem lenne könnyű dolga, hogy összeszedje az újraválasztásához szükséges 361 támogatót, miután azonban Babiš pártjának kilépésével tovább gyengült a liberális Renew európai parlamenti frakciója, már a matematikai esély is egyre halványabbnak tűnik. Ugyanakkor az egyelőre nem látszik, hogy ki lehet elég erős ahhoz, hogy a 720 képviselő több mint felét maga mögé állítsa.

Az egyszerű matematika… nagyon megnehezíti a helyzetet von der Leyen számára jelenleg

– mondta a Politiconak Jacob Moroza-Rasmussen, az ALDE páneurópai liberális párt volt főtitkára.

Hirdetés

Andrej Babiš pénteki meglepő döntése, miszerint hét európai parlamenti képviselőjét kilépteti a Renew-fakcióból, pontot tett a liberálisok nyomorúságos a liberálisok uniós lejtmenetének végére, hiszen a pártcsalád az előző ciklusban 102 mandátumot birtokolt, most pedig mindössze 74 képviselőt delegálhatnak. A Renew a parlament harmadik legnagyobb képviselőcsoportja volt megelőzve az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakcióját.

Mindez azért különösen rossz hír Von der Leyen és az Európai Néppárt számára, mert eddig csak a szocialistákkal és demokratákkal (S&D) és a Renew-val folytatott tárgyalásokat, partvonalon hagyva a Zöldeket és az ECR-t, annak ellenére, hogy a választások előtt kijelentette, hogy nyitott lenne a Melonival való együttműködésre.

Mind a liberálisok – Kaja Kallas észt miniszterelnökkel–, mind a szocialisták – António Costa volt portugál miniszterelnökkel – fontos pozíciókhoz jutnának, ha az ha az uniós vezetőkről szóló csütörtöki és pénteki tárgyalásokon von der Leyent támogatják. De még ezzel sem lesz vége a bizonytalanságnak von der Leyen számára.

Hirdetés

A parlamentben 361 szavazatra lesz szüksége (a 720-ból) egy titkos szavazáson, amelyet már július 18-án is megtarthatnak. A Néppárt, az S&D és a Renew parlamenti képviselőinek összeadásával 398 főt kapunk, azonban nem feltétlenül biztos, hogy von der Leyent minden képviselő támogatni fogja Ráadásul Babiš pártjának távozásával a Renew tovább gyengül. Így 20 képviselőn, és a frakciófegyelmen múlik von der Leyen posztja.

Mindez pedig azért is különösen érdekes, mert a legutóbbi két jóváhagyási szavazáson az EP-képviselők támogatási átlaga körülbelül 13 százalékkal maradt el attól a szavazatszámtól, amelyet az EPP, az S&D és a Renew koalíciója leadhatott volna. Ez jelen esetben azt jelenti, hogy akár húsz szavazat is hiányozhat a jelenlegi elnöknek a végelszámolásnál.

Ha az EU vezetői úgy érzik, hogy von der Leyen nem jut be a parlamentbe, időt nyerhetnek azzal, hogy őt jelölik, de júliustól szeptemberig kitolják az EP-képviselők szavazását – ahogyan ez történt 2009-ben, amikor José Manuel Barrosót újraválasztották a Bizottság elnökévé. Egy másik opció lehet, ha külön csak Melonit kínálja meg egy magas pozícióval von der Leyen, hiszen az ő 24 képviselője elegendő lehet egy kényelmes többség kialakításához. Ugyanakkor a szocialisták jó előre jelezték, ha Melonival együttműködik von der Leyen, kiszállnak a koalícióból.

Hirdetés

Forrás: Pesti Srácok

Hirdetés