Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthonVilág

Focus: Orbán és Putyin találkozója megcáfolta a nyugati politikusok tézisét

Hirdetés

Reitz: Orbán és Putyin találkozója megcáfolta a Nyugat tézisét az Oroszországgal folytatott tárgyalásokkal kapcsolatban.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin találkozója megcáfolta a nyugati politikusok tézisét, miszerint Oroszországgal nem lehet tárgyalni – mondta Ulrich Reitz, a Focus magazin vezető tudósítója a YouTube-on közzétett videós rovatában – hívja fel a figyelmet a RIA Novosztyi.

Hirdetés

„Az EU dühös, mert nagy nehezen beleegyezett egy közös stratégiába, amely azt mondja: Ukrajna katonai támogatásának nincs alternatívája <…> Ebbe nagy nehezen beleegyezett az USA, mint vezető NATO-hatalom vezényletével” – mondta az újságíró.

Orbán azonban „a paranccsal ellentétben” Moszkvába repült, ahol Putyin fogadta, miközben az EU tisztviselői tagadják, hogy tárgyalni lehetne az orosz vezetővel.

„Most először lett megcáfolva az, amit az európaiak állítottak, mivel teljesen nyilvánvaló, hogy Putyinnal igenis lehet beszélni” – mutatott rá Reitz.

Hirdetés

A moszkvai megbeszélések során Putyin és Orbán többek között az ukrán válsággal kapcsolatos kérdésekről is szó esett. A miniszterelnök szerint a látogatást országa érdekei, valamint a békére való törekvés vezérelte.

A politikus útja heves reakciót váltott ki Nyugaton. Josep Borrell, az EU diplomáciai vezetője és Charles Michel, az Európai Tanács vezetője külön nyilatkozatot adott ki, amelyben azt hangsúlyozták, hogy Orbán nem képviseli az EU-t külpolitikai téren, és nincs európai felhatalmazása arra, hogy Oroszországba látogasson. Az Európai Bizottság szerint a miniszterelnök útja állítólag sérti a Nyugat egységét az Ukrajnát érintő politikában. Az uniós képviselők támadásait kommentálva Orbán Viktor azt mondta, hogy a „brüsszeli bürokraták téveszméi” miatt nem vezetnek eredményre az ukrajnai béke megteremtésére irányuló erőfeszítések.

NIF

Hirdetés
Hirdetés