Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Egy orosz Tu-22M3-as bombázógépet akartak lopni az ukránok

Hirdetés

A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) meghiúsította az ukrán biztonsági szolgálatok kísérletét, hogy külföldre táérítsék az orosz légierő egyik Tu-22M3-as bombázógépét – közölte az ügynökség PR-központja – számol be az EU-ban betiltott RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

A rakétahordozó eltérítésére tett kísérletként az ukrán hírszerzés azt tervezte, hogy beszervez egy orosz katonai pilótát, és ráveszi, hogy a Ukrajna területére vezesse és ott tegye le a repülőgépet. Ezért a pilótának pénzjutalmat és olasz állampolgárságot ajánlottak fel.

„Az operatív akció során az orosz kémelhárítók olyan információkhoz jutottak, amelyek segítettek a fegyveres erőinknek abban, hogy tüzérségi csapást mérjenek az AFU Ozernojé repülőterére” – tette hozzá az FSZB.

Hirdetés

Mint ahogyan azt a pilóta az ügynökség által közzétett videóban elmondta, az ukrán biztonsági szolgálatok egyik képviselője vette fel vele a kapcsolatot a Telegramon keresztül. A magát Pavel néven bemutató férfi ugyanakkor a pilótát a hozzátartozóinak a fenyegetésével zsarolta.

„A beszélgetőpartnerem nem is titkolta, hogy az ukrán különleges szolgálatoktól származik. <…> Azt akarta, hogy térítsek el egy harci repülőgépet ukrán területre. De nem is akármilyen repülőgépet, hanem egy nagy hatótávolságú bombázó-rakétahordozót, amely nukleáris fegyverek hordozására is alkalmas” – jegyezte meg a pilóta.

Hirdetés

A pilóta azonnal a parancsnokságához fordult, és jelentette a történteket. A kijevi rezsim hárommillió dollárt és olasz állampolgárságot ígért a pilótának az eltérített repülőgépért.

A Tu-22MZ egy nagy hatótávolságú, szuperszonikus rakétahordozó bombázó, amelyet arra terveztek, hogy tengeri és szárazföldi célpontokat támadjon irányított rakétákkal és légi bombákkal. Ez a Tu-22M2 mélyen modernizált változata, jelentősen kibővített harci és védelmi képességekkel. Nukleáris és hagyományos bombák és rakéták (aeroballisztikus és cirkálórakéták) hordozója. NATO kódneve – Backfire.

NIF

Hirdetés
Hirdetés