Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Orbán Viktor a Bildnek: Putyin nem veszíthet

Hirdetés

Orbán Viktor a német Bild lapnak adott nagyinterjújában arról számolt be, hogy a következő hónapokban sokkal rosszabb lesz a helyzet a fronton, mint volt eddig. Ezért is kell áttérni a béke politikájára. Kitért arra is, hogy beszélt Vlagyimir Putyinnal, akinek olyan hadiipari felszerelése van, ami miatt Oroszországot nem lehet legyőzni. Angela Merkelre is kitért a miniszterelnök, aki szerinte, ha még mindig Németország vezetője lenne, nem tört volna ki a háború. A róla szóló kritikákkal kapcsolatban pedig elmondta, hogy régen is volt ilyen, de végül neki lett mindig igaza. 

A magyar miniszterelnök a békemisszót, amit indított azzal indokolta a Bildnek, hogy a harctéren eszkalálódni fog a háború. Mint fogalmazott:

a következő hónapokban a fronton rosszabbodni fognak a dolgok.

Hirdetés

Hozzátette:

Több fegyver van, és az oroszok elszántabbak. Az összecsapások hevessége, a halálos áldozatok száma ezért sokkal brutálisabb lesz, mint az elmúlt hét hónapban, bár az azt megelőző időszak is eléggé durva volt. 

A kormányfő Zelenszkij, ukrán elnökkel és Putyin orosz elnökkel is tárgyalt, amiből azt szűrte le, hogy a következő két-három hónap sokkal brutálisabb lesz, mint gondolnánk.

Hirdetés

Kitért arra is, hogy az erkölcs és az érdekek hajtják a béke felé.

A fő érv az emberi élet. Ez a legfontosabb erkölcsi motiváció. De ott van Európa önérdeke is, mert ami itt történik, az nagyon rossz nekünk

– vélekedett a kormányfő. A két féllel való tárgyalásról továbbá elmondta, hogy egyikőjüket sem kritizálta, kizárólag közvetítői szerepe volt. A háború befejezése érdekében a miniszterelnök öt kulcsfontosságú szereplővel akar tárgyalni: Ukrajnával, Oroszországgal, Kínával, az Egyesült Államokkal és az EU-val. Utóbbiakat továbbra is „háborús politikával” vádolja, ezért őket hagyta utoljára.

Hirdetés

Putyin a győzelemre hajt

Az orosz elnökkel való találkozásról továbbá megosztotta azt is, hogy

világos elképzelése van (Putyinnak – a szerk.) arról, hogy mi fog történni, és hogyan fog Oroszország győzni. Ugyanez vonatkozik Zelenszkijre is. Putyin nem veszíthet, ha a katonákat, a felszerelést és a technológiát nézzük. Oroszország legyőzése olyan gondolat, amit nehéz elképzelni. Teljesen kiszámíthatatlan annak a valószínűsége, hogy Oroszországot valóban le lehetne győzni. 

Hirdetés

A németek félnek az orosz közelségtől, de akkor mit szóljunk mi?

A lap szerint a riporter Orbán Viktort akarta felvilágosítani az ukrán fronton kialakult helyzetről, amin a  miniszterelnök kiakadt. A portál egyik szerkesztője, Paul Ronzheimer a fronton tett látogatásai során sok katonával beszélt, akik a brutalitás ellenére sem akarnak tárgyalni Oroszországgal, „mert azt mondják, nem akarják, hogy az oroszok közelebb jöjjenek a házukhoz, a feleségükhöz, az anyjukhoz. Ezért védik Ukrajnát”. Erre állítólag Orbán Viktor úgy reagált, hogy

Tehát, ha jól értem, németként az imént próbálta elmagyarázni nekem, hogy mit jelent az oroszok közelében élni? Ne felejtse el, hogy Budapesten vagyunk. Senki sem oktathatja ki a magyarokat Oroszországról.

Hirdetés

Ezt nem akarják egyébként soha megérteni, hogy nekünk vannak tapasztalataink az oroszokkal és az ukránokkal is. Orbán Viktor elmondta, hogy érti az orosz politikát, akárcsak Angela Merkel, volt német kancellár, akit nagyon hiányol az európai politikai életből. Azt is mondta, hogy szerinte, ha Merkel még mindig kancellár lenne, Putyin nem indítja el a háborút. Ezért bízik benne, ha már Merkel nem is jön vissza, de Trump még elhozhatja a békét, mert

Ő egy üzletember, egy self-made man, mindenhez másképp áll hozzá. És szerintem ez jót tesz a világpolitikának. Trump a béke embere. Amerikai elnökként egyetlen háborút sem indított el, és sokat tett azért, hogy békét teremtsen a világ nagyon különböző régióiban. Ezért bízom benne nagyon.

A személyét és politikáját ért kritikákra pedig úgy reagált, hogy sokszor kellett már ezt elviselnie és visszatekintve mindig igaza volt.

Forrás: Index, Pesti Srácok

Hirdetés