Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Egészen szórakoztató, ahogy csődbe viszik Lengyelországot

Hirdetés

Lengyelország fegyveres erőinek vezérkari főnöke szerdán kijelentette, hogy az ország katonáinak fel kell készülniük egy teljes körű konfliktusra, ezért Varsó növeli a csapatai számát az orosz és fehérorosz határnál. – A csapatainkat teljes körű konfliktusra kell felkészítenünk, nem csak egy aszimmetrikus típusú konfliktusra – mondta Wieslaw Kukula vezérkari főnök egy sajtótájékoztatón a Reuters szerint.

A hírnek ez a része tök érdektelen, van egy ilyen hülye halál vágyuk, amíg minket nem rángatnak bele valamibe, az ő dolguk. Szerencsére az uralkodó széljárás miatt a gombafelhők füstjét a balti szakkör és skndi-skandik fogják benyelni. De, amiért mégis felkeltette az érdeklődésünket, az ez a szakasz a Mandiner hírösszefoglalójában:

Kukula vezérkari főnök arról is beszélt, hogy magas a száma a hadsereghez csatlakozni kívánó jelölteknek. A fegyveres erők létszáma tavaly év végén mintegy 190 000 fő volt, beleértve a szárazföldi, légi, tengeri, különleges és területvédelmi erőket. Lengyelország azt tervezi, hogy néhány éven belül 300 000-re növeli a katonáinak számát.

Hirdetés

No, ez azt jelenti, hogy a lengyel Donald kacsa folytatja a PiS grandiózus haderőfejlesztési programját. Hát, foglaljuk össze, miről is szól ez!

A létszámfejlesztés mellett, amelynek határideje 2035, az állami ráfordítást a GDP 5%-ra akarják emelni. A baj csak az, hogy Varsóban nem tudnak számolni.

A tervezett bővítéshez Lengyelországnak 1682 harckocsira, 3074 gyalogsági harcjárműre és páncélozott szállítójárműre, 1008 tüzérségi rendszerre (az aknavetőket nem számítva) és 648 többcélú rakétavetőre van szüksége. Továbbá több mint 160 harci repülőgépet akarnak hadrendbe állítani. Már az előző kormány alatt megkezdődött a beszerzése 32 F-35A többcélú repülőgépnek és 48 FA-50 könnyű harci kiképző repülőgépnek, valamint 96 AH-64E Apache helikopternek.

Hirdetés

Míg Lengyelország már rendelkezik 233 Leopard 2 harckocsival, 366 M1 Abrams harckocsit és 180 K2 harckocsit is rendelt a meglévő 14 Abrams és 28 K2 harckocsijuk mellé. A tervek szerint további 820 koreai K2/K2PL harckocsit rendelnek. Ezek mellé pedig további 212 K9A1 howitzert és 460 K9A1/K9PL-t is beszereznek.

A folyamatban lévő 20 amerikai HIMARS és 218 K239 Chunmoo indítórakéta beszerzése mellett további 70 K239 indítórakéta és 486 HIMARS (több mint amennyit az USA valaha is gyártott) megrendelése is tervben van.

Ami a PiS által megkötött szerződéseket illeti, azokat kormányzati tenderek nélkül és gyenge alkupozícióból hozták tető alá. Magyarul meg sem próbáltak alkudni, nem kértek garanciákat, nem olvasták el az apróbetűs részt. De kit érdekel? A cél a lényeg: felállítani Európa legnagyobb hadseregét.

Hirdetés

És itt jön a lényeg: arra például nem gondoltak, hogyan fogják beszerezni a 794 rakétavetőhöz és több száz harckocsihoz szükséges lőszert. Nincs rá szerződés, nem kötöttek le készleteket. Legalábbis tavaly, amikor ez a tételes kimutatás készült, ez volt a helyzet, és egyelőre nem találtuk nyomán annak, hogy bármi változott volna.

A Defense24 számításai szerint a nem kalkulált költségek a következő évtizedben elérik az egymilliárd złoty-t (250 milliárd dollár), és az alapfelszerelések a teljes összegnek csak 25-33 százalékát teszik ki, vagyis a végösszeg ennél 3-szor, de akár 4-szer is nagyobb lehet. A lengyel kormány továbbá nem számolt az infrastruktúra, a személyzet, a kiképzés, a támogató berendezések és a karbantartás költségeivel sem.

Ennek kapcsán meg is jegyezték az említett katonai hírportál cikkében, hogy egy harckocsihadosztály több mint puszta tankok. Műszaki, parancsnoki, felderítő, kommunikációs és szaniter járművek is tartoznak hozzá. Minden hadosztályt többrétegű légvédelmi rendszerrel kell felfegyverezni, amely rádiólokációs állomásokból és különböző hatótávolságú légvédelmi rakétaindítókból áll. Csak a logisztikai műveletek és a napi kiképzési tevékenységek több száz teherautót és terepjárót igényelnek.

Hirdetés

A lengyel tábornokok tavaly arra figyelmeztetnek, hogy a jelenlegi kiadási hullámot nem előzte meg semmilyen átfogó védelmi stratégia. És ahogyan arra számos kommentátor rámutatott, merő ostobaság Lengyelország hazai fegyveriparát aláásni azzal, hogy kivonják a szokásos pályázati eljárásból. Vagyis a polák okostojások még csak nem is a saját hadiiparuknak adtak munkát ezzel a megalomán ötlettel. Az USA-tól és Dél-Koreától vesznek kb. mindent.

Mieczysław Gocuł nyugalmazott tábornok szerint, aki 2013 és 2017 között a hadsereg vezérkari főnökeként szolgált, “csak egy őrült mondhatja, hogy a hadseregnek békeidőben 300 ezer katonára van szüksége”. Ez mutatja, hogy azért lengyel és lengyel között is van különbség szellemi képességek tekintetében.

Szóval a helyzet jelen állás szerint az, hogy Lengyelországnak tíz éven belül papíron talán tényleg a legnagyobb hadserege lesz Európában, viszont már a beszerzések is csillagászati összegeket fognak felemészteni, a fenntartásba pedig bele fognak rokkanni. Kacagtatóan lengyel ez a történet. És hogy mire költhetnék másra a pénzt? Láttátok már Varsót mostanában? Ha nem, nézzétek meg ezt a videót:

Hirdetés

Forrás: Bekezdések.hu

Hirdetés