Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Szakértő: már a lövés előtt kiszúrhatták a merénylőt Trump biztonsági emberei

Hirdetés

A Donald Trump elleni merénylet sokkolta a világot, ennek körülményeiről kérdeztük – az eddig látott videók alapján –  Viplak Attila személyvédelmi szakembert, a TEK volt mesterlövészét.

Viplak Attila úgy fogalmazott: a védelem bizonyos elemei nagyon jól működtek, dehát mindent nem lehet kivédeni. Ha jól tudom, 130 méterről lőtt az elkövető. Azért az az a gyűrű, amit már csak megfigyeléssel lehet általában kontroll alatt tartani.

Nézzük a videót, ami abból a szögből van, amikor Trumpot féloldalról vették és a mesterlövészek látszanak a tetőn. Itt figyelhetjük meg, hogy még az első durranás előtt felnéz a lövész, és nem azért, mert elfáradt a nyaka, hanem, mert valamit észrevett. Sőt, megemeli a fejét, ami inkább a felismerés jeleként értelmezhető: valamit észrevett. Ezért tudtak olyan gyorsan válaszolni valószínűleg, mert hamarabb észrevették a támadót, mint amint az leadta a lövést.  Úgy gondolom, hogy már a fegyvert is észrevették,  ezért amikor az első lövés eldördült, a többi válaszlövés volt.

Hirdetés

– fogalmaz a többszörös világbajnok mesterlövész. A PestiSrácok kérdésére válaszolva azt is elmondta, hogy óriási szerencséje volt Trumpnak, és a védelemnek.

“Az őrangyalok nagyon dolgoztak”

Viplak Attila elmondta, hogy a 130 méteres távolság egy lövésznek “tanulópálya”.

Hirdetés

Tehát 130 méterről a terrorelhárító szolgálat mesterlövészeinek kétcentis átmérőjű körbe három darab lövést kell beletenniük, ez jelenti azt, hogy minden rendben van a fegyverrel, minden rendben van a lövésszel. Egy átlagos felnőtt feje húsz centi átmérőjű, nos, azt nem eltalálni 130 méterről…vagy nagyon izgult, vagy pedig nem számolt a körülményekkel.

A felvételeken látható, hogy fújt a szél, ha ezzel nem számolt, akkor valószínűleg nem túl profi elkövetőről van szó, szerintem. Mert egy profi, aki számol a széllel, az nem hibázik.  Tehát itt egy profival meggyűlt volna a baj, plusz lehet, hogy nem veszik észre a lövészek. Én nem gondolom, hogy ez egy túl profi elkövető lett volna. A lövészek, mesterlövészek profin válaszoltak.

-tette hozzá. Ismertetése szerint:

Hirdetés

amikor eldördül a lövés,  Trump összegörnyed és már ott van a személybiztosító fent. Tehát, ha összehasonlítjuk a Fico-elleni támadással, amikor kb. egy percig csak állnak és nem csinálnak semmit, látható a különbség. Ők ott lefagytak, itt a titkosszolgálat nagyon gyorsan reagált.

Arról is beszélt, hogy az ő egységünk mit csinált volna másképpen. Szavai szerint ők nem hagyták volna fent Trumpot.

Amikor Reagan elnököt meglőtték, akkor rögtön menekítés volt, és nekik is szerintem, vagy legalábbis én, az egységemmel, az elnöki őrséggel, a protokoll az lett volna, hogy lövés után – ha eltalálták, ha nem találták el – kivonni arról a helyről, ahol már kaptunk egy lövést. Tehát ha a védelmünkön, pajzsunkon rés van, akkor ne maradjunk ott. Betettem volna páncélautóba, és irány a kórház. Ehelyett ott próbálták meg felnyalábolni. Nem láttam a teljes videót, hogy milyen gyorsan vitték el onnan, de az biztos, hogy a védett személy nem akadályozhat abban, hogy kimenekítsük

Hirdetés

– tette hozzá a személyi védelmi szakember.

Viplak Attila, a “fegyverrel mozgás Paganinije”, Áder János Köztársasági Elnök úr testőrségének volt tagja, kommandós világbajnok, mesterlövész. Korábbi kiemelt szerepét mutatja, hogy szolgálata idején őt jelölték ki arra, hogy az ország vezetését fenyegető terror- vagy katonai támadás esetén Áder Jánossal beköltözzön egy titkos bunkerbe.

Forrás: Pesti Srácok

Hirdetés

Hirdetés