Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthonVilág

Az Európai Unió fontolgatja, hogy bojkottálja Orbán Viktor külügyi találkozóját

Hirdetés

Az EU-s külügyminiszterek arra készülnek, hogy bojkottálják az augusztusi, Magyarország rendezte külügyi találkozót, és inkább szerveznek maguknak sajátot, írja a Politico.

Orbán Viktor azzal verte ki a biztosítékot az EU-vezetőknél, hogy megpróbálta akadályozni az újabb segélycsomagot Ukrajnának, valamint a soros EU-elnökként úgy tett békelátogatásokat Vlagyimir Putyinnál és Hszi Csin-pingnél, hogy nem egyeztetett előtte a blokk 26 másik vezetőjével.  A Politico szerint az EU-s külügyminiszterek azért tervezik a bojkottot, mert el akarják kerülni, hogy egy újabb Orbán-“propagandaműsor” kellékeivé váljanak.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője egy névtelenséget kérő EU-diplomata szerint Orbán találkozójával egy időben, augusztus 28-29-én hivatalos külügyi tanácsra fogja összehívni a többi EU-s külügyminisztert. Mivel a magyar találkozó informális, a külügyminisztereknek a Borrell szervezte eseményre kellene menniük. A külügyi csúcs bojkottálásával a miniszterek azt remélik, hogy korlátozni tudják Magyarország „trollkodását”.

Hirdetés

Ha aznap lesz egy hivatalos külügyi tanács, amelyet a főképviselő szervez, akkor a miniszterek nem mehetnek Budapestre”

– mondta az egyik diplomata. Egy másik diplomata hozzátette, hogy a budapesti találkozó bojkottálásával a többi külügyminiszter „világos jelzést akart küldeni arról, hogy Magyarország az EU nevében jár el”.

Forrás: Pestisracok.hu

Hirdetés
Hirdetés